teisipäev, 26. aprill 2016

GLEN SCOTIA „Double Cask“

Glen Scotia viskivabrik on rajatud 1832. aastal. Viimaseks uueks omanikuks on 2014. aasta kevadest investeerimisfirma, kes ostis koos Glen Scotia viskivabrikuga ka Loch Lomond (rajatud 1965) viskivabriku. Lisaks omandati ostuga 1974. aastal loodud ettevõte Glen Catrine Warehouse. See on Šotimaa suurim kange alkoholi villimisjaam. Aastaseks tootmismahuks on Glen Scotia viskivabrikus praegu 500 000 liitrit, kuid tootmisvõimsus küündib 800 000 liitrini. Tootmisest 12% moodustab kergelt (15ppm) ja tugevalt (50ppm) turvastatud linnastest valmistatud destillaat. Kogu Glen Scotia sortiment uuendati 2015. aastal ning praegu on selleks „Double Cask“ (NAS), 15-aastane ja „Victoriana“ (NAS, tünnikangusega).

Glen Scotia „Double Cask“ on, nii nagu nimigi viitab, kahekordselt järelviimistletud viski. Peale esmast küpsemist traditsioonilistes vaatides, on esmane järelviimistlemine toimunud esmatäite Ameerika tammest eks-burboon vaatides ja seejärel teine järelviimistlemine 3-4 kuud Euroopa tammest endistes Pedro Ximénez šerri vaatides. Maitstav on 3cl näidispudelist.


Glen Scotia „Double Cask“, 46% ncf

Aroom: üsna aromaatne ja keskmiselt intensiivne. Tume suhkrusiirup, veidi väikeseid musti rosinaid, iiris, üleküpsenud õunad. PX šerri mõju tuntav ja domineeriv, sellega kaasneb ka veidi väävlist kõrvalhaju, mis viski klaasis seismisel muutub tugevamaks ja matab kergemad aroomid enda alla.

Maitse: suutundelt algus mahe ja magus kuiv puuviljasus. Sellega liitub kergelt soolakas kreemisus. Siis üsna intensiivne ja toores vaadi vürtsikus ja ingver; veidi isegi musta pipart.

Lõpp: pigem lühike, šerriselt magus/kuiv ja veidi metalline, soolane ja mõru.

Hinnang: C

Iseenesest üsna hea aroomiga (kuigi väike kõrvalhaju on) ja tasakaalus viski, kuid kuskil maitse keskelt tuleb esile vähene integreeritus. Tunda on sellist „vägisi“ kokku monteerimist – võtame noore viski, küpsetame seda siis lisaks veidi ühte sorti vaatides ja siis veel ka teist tüüpi vaatides ja paneme siis kokku.

See viski valiti aga Whisky Magazine poolt korraldataval „World Whiskies Awards“ 2016.a. maitsmisel Campbeltown piirkonna parimaks ühelinnaseviskiks. Üsna üllatav valik. Oli ju 2015. aastal mitmeid Springbank viskisid ja Kilkerran WIP7 kaks versiooni, mis siinmaitstavast ikka tuntavalt paremad.