kolmapäev, 20. aprill 2016

SPRINGBANK 13 yo "Green"

Siinmaitstav on teine väljalase Springbank „Green“ seeriast. Kui esimene oli 12-aastane ja küpsenud üksnes eks-burboon vaatides (seda sai maitstud 2015 veebruaris), siis praegune on 13-aastane ja küpsenud vaid eks-šerri vaatides. Nimi „green“ osutab sellele, et destillaadi valmistamiseks kasutati orgaaniliselt puhtaid linnaseid. Sõna „organic“ ei saanud aga sildil kasutada, kuna viskivabrikul puudus kasutatud „puhta“ odra kohta ametlik sertifikaat (võrdluseks nt Benromach „Organic“ viski). Kokku toodeti mõlemaid 9000 pudelit. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Springbank 13 yo „Green“, 46% nc, ncf

Aroom: äratuntavalt Springbank; täidlane, nahkne, veidi soolane metsaalune kõdu. Kuivatatud puuviljadest õun ja aprikoos, lisaks pirnikaramell. Turbasuitsune taust koos metsalillede ja oliividega.

Maitse: algne suutunne ümar turbasuitsune šerri. Lisanduvad magusalt õlised linnased. Puuviljadest apelsin, viinamarjad ja õunad. Sellele esmasele veidi soolakale kergusele järgneb üsnagi jõuline vürtsisus. Kaneel ja ingver.

Lõpp: pikk. Tamme kuivus, magus tubakas ja suitsused linnased. Soojendav.

Hinnang: B+

Võrreldes 12-aastase „Green“ viskiga, annavad siin eks-šerri vaadid täidlasema, puuviljasema ja vürtsisema viski. Kui 12-aastane oli küll hea, kuigi veidi toorelt terav (pigem destillaadi, kui vaadi, poolt suunatud), siis siinne 13-aastane on mulle meelepärasem. Eks-šerri vaadid on destillaadi taskaalustajana hästi toiminud.