kolmapäev, 13. aprill 2016

SPRINGBANK 15 yo

Springbank viskivabrikut ja selle unikaalsust on juba ühes varasemas postituses tutvustatud. Saab siis asuda kohe maitstava viski juurde. Tegemist on põhisortimendi ühelinnaseviskiga, mis istub hästi 10- ja 18-aastase vahel. Kõik on 46% kangusega, kuid lisaks vanuse erinevusele, sisaldavad veidi erinevat vaatide koostist. Nimelt on 10-aastane eks-šerri vaatidele lisaks enam toetuv eks-burboon vaatidele, 15-aastane on küpsenud üksnes endistes šerri vaatides, milles siis kasutatud nii esma- kui teise täitekorra vaate ning 18-aastane peamiselt eks-šerri vaatidele põhinev (u 80%). Kuid nagu Springbank viskidele meeldivalt omane, võib neist igaühe uus väljalase varieeruda eelnevast, ja seda isegi märkimisväärselt. Maitstav on pärit 5cl minipudelist, mis ilmselt villitud 2011. aasta paiku.

Springbank 15 yo, 46% nc, ncf

Aroom: värskendav ja täidlane. Apelsiniekstrakt (n.ö fantalik), magus šerrine kookos ja martsipan; magus tubakas. Soolakas karamell ja ohtralt mineraalsust. Veidi üleküpsenud (käärinud) õun. Kõige taustal nahkne suitsune kuivus.

Maitse: täidlane, magus-hapukas puuviljasus. Greip ja apelsinine vürtsikas šerrisus. Veidi antiseptilist mineraalsust, tubakas, tammised ürdid ja õline roheline tee.

Lõpp: üpris pikk, õline tsitrus, kookos ja veidi suitsune kuivus.

Hinnang: B+