esmaspäev, 14. märts 2016

MACALLAN "Amber"

Macallani viskide 2012. aastal loodud uus sari (1824 Series) põhineb värvidel – Gold, Amber, Sienna, Ruby. Kõik neli sellesse sarja kuuluvat viskit on vanuse märketa (NAS) ja küpsenud üksnes šerriga viimistletud vaatides. Varieerub siiski nii kasutatud vaatide tüüp, suhe kui ka viskide vanus. Neist värvuselt heledam „Gold“ on peamiselt suunatud UK turule. Olles seda kolm aastat tagasi maitsnud, siis ei võlunud see eriti; nii aroomis kui maitses oli veidi rohusele (kuivale) šerrile lisaks domineeriv lilleline tsitrus ja vanill. Sarja kahte tumedamat „Sienna“ ja „Ruby“ sai maitstud eelmise aasta sügisel Helsingis ning mõlemad olid üsna meeldivad ja täidlased šerrised viskid. Siiski ei olnud kumbki nii täidlane ja „tume“ kui klassikaline 12-aastane „Sherry Oak“.


Nüüd siis on maitstavaks „Amber“, mille puhul on kasutatud nii Euroopa kui Ameerika tammest valmistatud esma- ja teise täitekorra eks-šerri vaate. Vanuseks võib kasutatud viskivaatide sisul olla ilmselt 10-12 aastat. Maitstav on 5cl minipudelist, mis villitud 2013. aastal.


Macallan „Amber“, 40% nc

Aroom: veinine ja magus. Šerri on esil, kuid see on kergem, mesisem ja veidi selline kopitanud tammevaadi lõhnaline. Värske voolav vanilline mesi ongi põhiaroomiks, millele lisandub selge õun ja tume puuvilja siirup. Viimane koos alt tuleva iirisega muudab aroomi veidi liigselt magusaks. Lisandub ka lillelisus, kuivatatud õun ja rosinad.

Maitse: magus, kergelt paks ja mesine suutunne. Vanill, veidi kookost, õunad kaneeliga. Tsitrused, mis on esil suhkrustatud ja kuivatatud sidruni, mandariini ja apelsini koorena. Vürtsikus saabub viimasena kerge ingveri kujul ning ei domineeri. Maitse meelepärane ja tasakaalus ning 40% kangus sobib üsna hästi.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kerge vürtsikus jätkub, lisaks mandlit. Kuivusele kalduv. Järelmaitses veidi piirituseline mekk.

Hinnang: B

Aroom ja järelmaitse võtavad punkte maha, kuid maitse oli hea ja kergelt šerrine. Sobib igal ajal nautimiseks. Meenutab Glenfarclas nooremaid (10- ja 12-aastased) viskisid.