Macallan
viskivabrik on rajatud 1824. aastal ning on praeguseks tootmismahult üks
suuremaid Glenfiddich’ ja Glenlivet’ kõrval. Aastaseks tootmismahuks on 11
miljonit liitrit, kuid aastast 2017 suureneb see ilmselt 16 miljonini, kuna
pragu on käimas suured ehitustööd uue viskivabriku rajamisel.
Macallan
(täpsemalt The Macallan) viski on traditsiooniliselt olnud üks nendest Šoti ühelinnaseviskidest,
mis seostatud Euroopa tammest eks-šerri vaatide kasutamisega. Nende vaatide
kallidus ja defitsiit võrreldes burboon vaatidega on tinginud aga selle, et
praeguseks ajaks on üksnes Euroopa tammest šerri vaatides küpsenud Macallan
muutunud teataval määral harulduseks. Ja kui neid veel peale Aasia turu mujalt
saabki, siis on isegi lühema küpsemisajaga viskide hind väga kõrge.
Eks-šerri
vaatide nappus sundis 2004. aastal turule tooma „Fine Oak“ nimelise sarja, kus
kasutati kolmes eri tüüpi vaadis (Euroopa tammest eks-šerri, Ameerika tammest
eks-šerri ja eks-burboon) küpsenud viskisid. Need olid täiesti erineva
iseloomuga viskid, mis võimaldasid destillaadil enam esile tulla. Kaheksa
aastat olid kaks sarja (Sherry Oak ja Fine Oak), lisaks reisikaubanduse
lettidele suunatud ja teiste Macallan viskidega, oma erinevas vanuses viskidega
sõbralikult koos, kuid tulenevalt vanemate viskivaatide vähenemisega ladudes,
oli Macallan sunnitud 2012. aastal suures osas vanuse märkega viskid asendama
uue sarja pudelitega. Uus sari (1824 Series) põhineb värvidel – Gold, Amber,
Sienna, Ruby. Kõik neli sellesse sarja kuuluvat viskit on vanuse märketa (NAS),
kuid küpsenud üksnes endistes šerri vaatides (või on siis kasutatavaid vaate
eelnevalt vähemalt viimistletud šerriga).
Vasakult paremale: 12 yo "Sherry Oak", "Amber", 12 yo "Fine Oak", 18 yo "Fine Oak" |
Siinne
ja järgnevad kolm maitstavat viskit on kõik Macallanid. Esiteks traditsiooniline
12-aastane šerri vaadis küpsenud, siis uue sarja viski ning kaks viimast on „Fine
Oak“ sarja viskid. Siin maitstav on 12-aastane "Sherry Oak", mis villitud 2012.
aastal. Pudeli avasin kaks aastat tagasi talvel ning siis sai kohe üks osa 20cl
pudelisse kõrvale pandud hilisemaks maitsmiseks. Praegune maitsekirjeldus on
siis kaks aastat väiksemas pudelis seisnud viski põhjal ning tuleb öelda, et maitsed on paranenud. Võib eeldada, et selle ühelinnaseviski puhul on suurem osa viskist küpsenud Euroopa tammest vaatides ning ilmselt on esmatäite
vaatide osakaal 70-80%.
Macallan
12 yo „Sherry Oak“, 40% nc (villitud 2012)
Aroom:
veinine, paks, magus. Tugev šerri mõju. Kuivatatud ja magusad keedetud
puuviljad. Iiris, nahk, tuletikud (väävline, kuid mitte ebameeldiv). Rosinad,
kuivatatud must ploom, apelsin; taustal kaneel ja muskaat.
Maitse:
šerrine, täidlane, ümar. Pehme vürtsisus, veidi tanniinisust ja muskaati. Melass,
kuivatatud must ploom, datlid ja apelsini marmelaad.
Lõpp:
pikk, magus, pehmelt vürtsikas, tasapisi kuivusele kalduv.
Hinnang:
A (kaks aastat tagasi oleks andnud B+)
Heas
tasakaalus ja integreeritud (šerri vaat + jõuline destillaat) traditsiooniline
šerri vaadis küpsenud ühelinnaseviski, mida enam eriti sageli ei kohta. Mõned
lisaprotsendid kanguses oleks kasuks. Võrreldes esmakordselt maitstuga (lugedes
märkmeid, mis tehtud 2014, kui pudel sai avatud) on kaks lisaaastat väiksemas
pudelis muutnud aroomi/maitsed "tummisemaks" ja meeldivamaks, kuid ehk on maitsmismeel muutunud või
mängib maitsemälu siin oma rolli. Kui veel kuskil seda saada, siis
tasub kindlasti osta.