pühapäev, 13. märts 2016

MACALLAN 12 yo "Sherry Oak"

Macallan viskivabrik on rajatud 1824. aastal ning on praeguseks tootmismahult üks suuremaid Glenfiddich’ ja Glenlivet’ kõrval. Aastaseks tootmismahuks on 11 miljonit liitrit, kuid aastast 2017 suureneb see ilmselt 16 miljonini, kuna pragu on käimas suured ehitustööd uue viskivabriku rajamisel.

Macallan (täpsemalt The Macallan) viski on traditsiooniliselt olnud üks nendest Šoti ühelinnaseviskidest, mis seostatud Euroopa tammest eks-šerri vaatide kasutamisega. Nende vaatide kallidus ja defitsiit võrreldes burboon vaatidega on tinginud aga selle, et praeguseks ajaks on üksnes Euroopa tammest šerri vaatides küpsenud Macallan muutunud teataval määral harulduseks. Ja kui neid veel peale Aasia turu mujalt saabki, siis on isegi lühema küpsemisajaga viskide hind väga kõrge.

Eks-šerri vaatide nappus sundis 2004. aastal turule tooma „Fine Oak“ nimelise sarja, kus kasutati kolmes eri tüüpi vaadis (Euroopa tammest eks-šerri, Ameerika tammest eks-šerri ja eks-burboon) küpsenud viskisid. Need olid täiesti erineva iseloomuga viskid, mis võimaldasid destillaadil enam esile tulla. Kaheksa aastat olid kaks sarja (Sherry Oak ja Fine Oak), lisaks reisikaubanduse lettidele suunatud ja teiste Macallan viskidega, oma erinevas vanuses viskidega sõbralikult koos, kuid tulenevalt vanemate viskivaatide vähenemisega ladudes, oli Macallan sunnitud 2012. aastal suures osas vanuse märkega viskid asendama uue sarja pudelitega. Uus sari (1824 Series) põhineb värvidel – Gold, Amber, Sienna, Ruby. Kõik neli sellesse sarja kuuluvat viskit on vanuse märketa (NAS), kuid küpsenud üksnes endistes šerri vaatides (või on siis kasutatavaid vaate eelnevalt vähemalt viimistletud šerriga).

Vasakult paremale: 12 yo "Sherry Oak", "Amber", 12 yo "Fine Oak", 18 yo "Fine Oak"

Siinne ja järgnevad kolm maitstavat viskit on kõik Macallanid. Esiteks traditsiooniline 12-aastane šerri vaadis küpsenud, siis uue sarja viski ning kaks viimast on „Fine Oak“ sarja viskid. Siin maitstav on 12-aastane "Sherry Oak", mis villitud 2012. aastal. Pudeli avasin kaks aastat tagasi talvel ning siis sai kohe üks osa 20cl pudelisse kõrvale pandud hilisemaks maitsmiseks. Praegune maitsekirjeldus on siis kaks aastat väiksemas pudelis seisnud viski põhjal ning tuleb öelda, et maitsed on paranenud. Võib eeldada, et selle ühelinnaseviski puhul on suurem osa viskist küpsenud Euroopa tammest vaatides ning ilmselt on esmatäite vaatide osakaal 70-80%.


Macallan 12 yo „Sherry Oak“, 40% nc (villitud 2012)

Aroom: veinine, paks, magus. Tugev šerri mõju. Kuivatatud ja magusad keedetud puuviljad. Iiris, nahk, tuletikud (väävline, kuid mitte ebameeldiv). Rosinad, kuivatatud must ploom, apelsin; taustal kaneel ja muskaat.

Maitse: šerrine, täidlane, ümar. Pehme vürtsisus, veidi tanniinisust ja muskaati. Melass, kuivatatud must ploom, datlid ja apelsini marmelaad.

Lõpp: pikk, magus, pehmelt vürtsikas, tasapisi kuivusele kalduv.

Hinnang: A (kaks aastat tagasi oleks andnud B+)

Heas tasakaalus ja integreeritud (šerri vaat + jõuline destillaat) traditsiooniline šerri vaadis küpsenud ühelinnaseviski, mida enam eriti sageli ei kohta. Mõned lisaprotsendid kanguses oleks kasuks. Võrreldes esmakordselt maitstuga (lugedes märkmeid, mis tehtud 2014, kui pudel sai avatud) on kaks lisaaastat väiksemas pudelis muutnud aroomi/maitsed "tummisemaks" ja meeldivamaks, kuid ehk on maitsmismeel muutunud või mängib maitsemälu siin oma rolli. Kui veel kuskil seda saada, siis tasub kindlasti osta.