teisipäev, 15. märts 2016

MACALLAN 12 yo "Fine Oak"

„Fine Oak“ nimelise sarja viskidega alustati 2004. aastal. Kõik sellesse kuuluvad eri vanuses viskid on võrreldes traditsioonilise „Sherry Oak“ viskidega kergema iseloomuga, pigem aperitiivid kui digestiivid. Nii nagu pudeli siltidel kirjas (Triple Cask Matured), on nende valmistamisel kasutatud kolme eri tüüpi vaate: Euroopa tammest valmistatud šerriga eelviimistletud vaadid, Ameerika tammest valmistatud šerriga eelviimistletud ja Ameerika tammest valmistatud burbooniga eelviimistletud vaadid. Eelviimistlemine tähendab seda, et kasutusele pole võetud n.ö loomulikul teel tekkinud vaate, vaid vaadid on valmistatud spetsiaalselt viski küpsemiseks ning enne nendesse Macallan destilladi küpsema panemist on neid eelkäsitletud ehk eelviimistletud (seasoned) mõne teise alkohoolse vedelikuga. Siin siis vastavalt šerri ja burbooniga, mida on uutes vaatides hoitud teatud kindla perioodi (tavaliselt 1-2 aastat). Ehk teisisõnu, kasutatud vaadid on sihtotstarbeliselt Macallan viskide valmistamiseks toodetud. Maitstav viski on pärit 5cl minipudelist, mis villitud 2013. aastal.


Macallan 12 yo „Fine Oak“, 40% nc

Aroom: aromaatne, meeldivalt paks ja pehme linnaseline puuviljasus. Õunad, pirnid, sidrun - kõik vaniljekastmes. Martsipani ja iirist ning taustal ka ingverit, mis hoiab kõike eelnevat hästi ülal. Meeldiv.

Maitse: kreemine linnaselisus. Paksus vaniljekastmes õun, pehme magus sidrun. Crème brûlée, poolküpse banaan ja mesi. Ka martsipani ja piimašokolaadi. Esmane suutunne ja esimesed maitsed väga meeldivad, kuid peale neile järgnevat kergelt tammist vürtsikat lainet vajub kahjuks ära.

Lõpp: lühike, kergelt vürtsikas, ingver ning viimasena saabuv kuiv ja veidi häirivalt mõru rohusus.

Hinnang: B (seda just meeldiva aroomi ja algse suutunde tõttu)

Aroom ja maitse algus üsna meeldivad ja nauditavad, kuid tervikuna laguneb koost ja ei kanna lõpuni välja. Mõnedes Tallinna poodides leitava 45-50€ hinnaga kindlasti ostmist vääriv, eriti kui arvestada, et liigselt puiduse (mitte nii hea) 18-aastase „Fine Oak“ hind küünib juba üle 150€.

Kui nüüd võrrelda kolme maitstut, siis 12-aastane „Sherry Oak“ viskis oli domineerijaks Euroopa tamm ja šerri, „Amber“ puhul võitlesid Euroopa tamm ja Ameerika tamm esilepääsu nimel, siis siinses 12-aastases „Fine Oak“ viskis on selgeks domineerijaks Ameerika tamm ja alistatuks šerri.