reede, 29. jaanuar 2016

CRAIGELLACHIE 13 yo, Berrys’ 2000

Siin on jällegi tegemist esmakohtumisega. Ei ole kunagi varem olnud võimalust (või siis erilist tahtmist) Craigellachie linnaseviskit maitsta. Üheks põhjuseks on olnud ka fakt, et ametlikke pudeleid oli turul pikka aega vaid üks (14-aastane) ja seegi raskesti leitav. Enamus Craigellachie viskist läks White Horse ja Dewar’s seguviskide komponendiks. Kuid 2014. aastal John Dewar & Sons (Bacardi) poliitika ühelinnaseviskide osas muutus. Nimetuse all „Last Great Malts of Scotland“ toodi turule uuendatud kuues Aberfeldy ning sellele lisaks seni vähetuntud ja raskesti leitavad ühelinnaseviskid Aultmore, Craigellachie, Royal Brackla ja The Deveron (viskivabrikuks Macduff). Craigellachie sarjas tehti 2014. aasta sügisel kättesaadavaks 13-, 17-, 19- ja 23-aastased; neist 13- ja 19-aastased on leitavad reisikaubanduse lettidelt (ka Soome lahe laevadel). Craigellachie viskivabrik on rajatud aastal 1891.

Siin maitstav ei ole siiski viskivabriku ametlik pudel, vaid sõltumatu villija Berry Bros. & Rudd poolt valitud ühest vaadist pärit viskiga, mis küpsenud taastäidetud Ameerika tammest vaadis (hogshead) nr 147. Maitstav on 6cl näidispudelist.


Craigellachie 13 yo / Berrys’, destilleeritud 2000, villitud 2014, cask # 147, 46% ncf, nc

Aroom: kerge delikaatne magusus (puuviljasuhkur). Puuviljadest pirn, melon, kollane ploom; veidi tritrust. All ka magusat ja hästi kergelt suitsust linnasust. Vähene vesi toob esile enam pirni ja värskelt niidetud muru.

Maitse: meeldivalt paks (isegi vahane) ja ümar suutunne. Puuviljadest melon ja kollane ploom ja nii nagu aroom oodata andis, ka magus sidrun. Magusus meenutab ka glütseriini ning puuviljad on pigem siirupis, mitte värskelt. Veidi tammist vürtsikust, eriti kerge ingveri näol. Vesi toob enam rohusust ja koos sellega ka kirbust. Maitse kindlasti parim osa.

Lõpp: keskmise pikkusega, kuiv, tunda sarapuu pähklit ja linnaste magusust; veidi ka tammist kirbust (eriti kui lahjendatud veega).

Hinnang: B+
Foto: www.bbr.com
Isenesest üsna lihtsakoeline, kuid samas hea traditsioonilises vaadis ja traditsioonilisel moel küpsenud viski. Kuna tegemist on ühe vaadi viskiga, siis seda oli ka oodata. Siin pole mingit eri vaatide kokkusegamise ega järelküpsemise teel otsitud spetsiifiliste maitseomaduste taotlemist. Hea puhas traditsiooniline taastäidetud eks-burboon vaadis küpsenud ühelinnaseviski. Sarnane veidi maitstud viskidest (Signatory) Clynelish ja Glenlossie viskidega. Pigem sobib oma värskuse tõttu suviseks nautimiseks.