laupäev, 23. jaanuar 2016

BENRIACH 10 yo & 12 yo "Sherry Wood"

Oleme endiselt Speyside viskivalmistamise regioonis, kuid nüüd liigume orust mäele (Ben = mägi). Esimesena maitstav 10-aastane BenRiach on ühelinnaseviski, mis koosneb suures osas viskivabriku 2004 aastal omandanud praeguste omanike (Billy Walker ja partnerid ehk Benriach Distillery Co) poolt destileeritud viskist. Küpsemine on toimunud endistes burbooni ja šerri vaatides. Maitstav on 6cl näidispudelist


BenRiach 10 yo, 43% ncf, nc

Aroom: suhteliselt intensiivne ja selline kuiv pärmisus, suletud. Klaasis seismise järel avaneb ning esile tulevad värsked, kuid alles toored puuviljad (õun, melon), nii rohusus kui linnaseline magusus, kerge karamell ja pähkel; ka veidi vanilli ja kookost.

Maitse: üpriski värske ja kreemine. Linnaseline. Ingveri magus-vürtsikas teravus, selgelt samas ka rohune, kirbe õun ja toores banaan. Mitte kuigi kompleksne, kuid kindlasti mitte igav.

Lõpp: keskmise pikkusega, vürtsid, veidi alkohoolne ja suutundelt kuiv.

Hinnang: B

Kui eelmine maitstud BenRiach on küpsenud nii endistes burbooni kui šerri vaatides, siis selle linnaseviski kogu küpsemisperiood on toimunud endistes šerri (Oloroso ja Pedro Ximénez) vaatides, rõhuga PX vaadile. Maitstav on 5cl minipudelist.


BenRiach 12 yo „Sherry Wood“, 46% ncf, nc

Aroom: kuiv, veinine, magus. Jällegi vajab veidi aega avanemiseks. Siis tammised kuivad vürtsid, kergelt kohviuba, muskaati ja kaneeli; selgelt pehme naha aroomid. Nende all ka leitavad magusad toonid ning kuivatatud puuviljad, millest esil rosin ja ploom. Apelsini marmelaad ja õrn iiris.

Maitse: pehme ja veinine. Karamelline kreemisus ja tammine tume vürtsikus, mis taandub üpris kirbeks. Ei ole parim osa.

Lõpp: suhteliselt lühike; kirbus jätkub, muutub mõrudaks ja kuivaks, tume šokolaad.

Hinnang: B

Selgelt erinevad linnaseviskid, mis demonstreerib hästi eri tüüpi vaatide mõju destillaadile. Kuna tegemist on loomuliku värvi omavate viskidega, siis on eri vaatides küpsemine näha ka visuaalselt.


Vasakul 10 yo ja paremal 12 yo "Sherry Wood"