Oleme endiselt
Speyside viskivalmistamise regioonis, kuid nüüd liigume orust mäele (Ben =
mägi). Esimesena maitstav 10-aastane BenRiach on ühelinnaseviski, mis koosneb
suures osas viskivabriku 2004 aastal omandanud praeguste omanike (Billy Walker
ja partnerid ehk Benriach Distillery Co) poolt destileeritud viskist. Küpsemine
on toimunud endistes burbooni ja šerri vaatides. Maitstav on 6cl näidispudelist
BenRiach
10 yo, 43% ncf, nc
Aroom:
suhteliselt intensiivne ja selline kuiv pärmisus, suletud. Klaasis seismise järel
avaneb ning esile tulevad värsked, kuid alles toored puuviljad (õun, melon), nii rohusus kui linnaseline magusus, kerge karamell ja pähkel; ka veidi vanilli ja kookost.
Maitse:
üpriski värske ja kreemine. Linnaseline. Ingveri magus-vürtsikas teravus,
selgelt samas ka rohune, kirbe õun ja toores banaan. Mitte kuigi kompleksne, kuid
kindlasti mitte igav.
Lõpp:
keskmise pikkusega, vürtsid, veidi alkohoolne ja suutundelt kuiv.
Hinnang:
B
Kui
eelmine maitstud BenRiach on küpsenud nii endistes burbooni kui šerri vaatides,
siis selle linnaseviski kogu küpsemisperiood on toimunud endistes šerri (Oloroso
ja Pedro Ximénez) vaatides, rõhuga PX vaadile. Maitstav on 5cl minipudelist.
BenRiach
12 yo „Sherry Wood“, 46% ncf, nc
Aroom:
kuiv, veinine, magus. Jällegi vajab veidi aega avanemiseks. Siis tammised
kuivad vürtsid, kergelt kohviuba, muskaati ja kaneeli; selgelt pehme naha aroomid. Nende
all ka leitavad magusad toonid ning kuivatatud puuviljad, millest esil rosin ja
ploom. Apelsini marmelaad ja õrn iiris.
Maitse:
pehme ja veinine. Karamelline kreemisus ja tammine tume vürtsikus, mis taandub
üpris kirbeks. Ei ole parim osa.
Lõpp:
suhteliselt lühike; kirbus jätkub, muutub mõrudaks ja kuivaks, tume šokolaad.
Hinnang:
B
Vasakul 10 yo ja paremal 12 yo "Sherry Wood" |