Veebruaris
keskendun Islay saare noortele ühelinnaseviskidele. Ja alustamiseks sobib just
saare kõige noorema viskivabriku (eelmisel aastal täitus rajamisest 10 aastat)
Kilchomani viski. Maitstav on reisikaubanduse lettidele (saadav nt Vikingilt)
suunatud viieaastane endistes burboon vaatides küpsenud Saligo Bay. Kui sügisel
Kilchoman’i viskivabrikus sai selle viski kohta küsitud, siis öeldi, et
konkreetne ühelinnaseviski oli neil suunatud Prantsumaale ja reisikaubandusse
(esmajoones skandinaaviasse). Ilmselt on toodetud kogused üpris väikesed. See
seletab ka seda, et veebipoodides küündib selle pudeli hind 200€ kanti; samas
kui Vikingil jääb 50-60€ vahele.
Kilchoman
„Saligo Bay“, 46% ncf, nc
Aroom:
esmalt ninna lõikav teravus, klaasis seistes meeldivalt magusad turbasuitsused
linnased (ja täpselt just selline aroom, mis oli Kilchomani turvastatud
linnastel, kui neid sai eelmisel sügisel kohapeal nuusutatud) ja üsna magus iiris.
Sellele liitub veidi tuhasust, kerge vanill koos õrna sidruniga. All ka magusad
puuviljased noodid koos tajutava valge pipra ja pehme sõnniku hajuga (ei ole
ebameeldiv). Veega tuleb valge pipar ja sõnnik enam esiplaanile.
Maitse:
pehme, kergelt kreemine. Suitsune magus tuhasus, millele järgneb lainena üpriski
vürtsine tulisus, mis taandub kuivaks ja õrnalt pipraseks. Vähese veega muutub
lihtsakoelisemaks; parem ilma veeta.
Lõpp:
keskmiselt pikk. Kerge piprasus jätkub, lisandub soolasus; kuiv.
Hinnang:
B
Pudeli
avamise järgselt oli nii aroomis kui maitses selgelt domineerivaks noore viski
toorus, isegi linnaste turbasuitsusus ei pääsenud teravuse alt esile. Seega algus
ei olnud see viski kuigi meelepärane. Mida enam pudeli lõpu poole (olles olnud
avatuna veidi üle kahe kuu), seda enam aitas oksüdeerumine aga kaasa
komponendite integreerumisele, muutes nii aroomi kui ka maitse
tasakaalustatumaks ja ümaramaks. Muutus seega positiivne. Ja enam tuli esile
just pehme linnaste suitsusus ja iiris. Seega ülalolev hinnang kehtib pigem
perioodile, kui pudel oli jõudnud poole peale. Võrreldes varasemalt ostetud
pudeliga Machir Bay (esimene 2012. aasta väljalase), jääb see maitseomadustelt siiski
alla. Machir Bay oli kompleksem ja tajutavalt küpsem.