teisipäev, 2. veebruar 2016

KILCHOMAN "Saligo Bay"

Veebruaris keskendun Islay saare noortele ühelinnaseviskidele. Ja alustamiseks sobib just saare kõige noorema viskivabriku (eelmisel aastal täitus rajamisest 10 aastat) Kilchomani viski. Maitstav on reisikaubanduse lettidele (saadav nt Vikingilt) suunatud viieaastane endistes burboon vaatides küpsenud Saligo Bay. Kui sügisel Kilchoman’i viskivabrikus sai selle viski kohta küsitud, siis öeldi, et konkreetne ühelinnaseviski oli neil suunatud Prantsumaale ja reisikaubandusse (esmajoones skandinaaviasse). Ilmselt on toodetud kogused üpris väikesed. See seletab ka seda, et veebipoodides küündib selle pudeli hind 200€ kanti; samas kui Vikingil jääb 50-60€ vahele.


Kilchoman „Saligo Bay“, 46% ncf, nc

Aroom: esmalt ninna lõikav teravus, klaasis seistes meeldivalt magusad turbasuitsused linnased (ja täpselt just selline aroom, mis oli Kilchomani turvastatud linnastel, kui neid sai eelmisel sügisel kohapeal nuusutatud) ja üsna magus iiris. Sellele liitub veidi tuhasust, kerge vanill koos õrna sidruniga. All ka magusad puuviljased noodid koos tajutava valge pipra ja pehme sõnniku hajuga (ei ole ebameeldiv). Veega tuleb valge pipar ja sõnnik enam esiplaanile.

Maitse: pehme, kergelt kreemine. Suitsune magus tuhasus, millele järgneb lainena üpriski vürtsine tulisus, mis taandub kuivaks ja õrnalt pipraseks. Vähese veega muutub lihtsakoelisemaks; parem ilma veeta.

Lõpp: keskmiselt pikk. Kerge piprasus jätkub, lisandub soolasus; kuiv.

Hinnang: B

Pudeli avamise järgselt oli nii aroomis kui maitses selgelt domineerivaks noore viski toorus, isegi linnaste turbasuitsusus ei pääsenud teravuse alt esile. Seega algus ei olnud see viski kuigi meelepärane. Mida enam pudeli lõpu poole (olles olnud avatuna veidi üle kahe kuu), seda enam aitas oksüdeerumine aga kaasa komponendite integreerumisele, muutes nii aroomi kui ka maitse tasakaalustatumaks ja ümaramaks. Muutus seega positiivne. Ja enam tuli esile just pehme linnaste suitsusus ja iiris. Seega ülalolev hinnang kehtib pigem perioodile, kui pudel oli jõudnud poole peale. Võrreldes varasemalt ostetud pudeliga Machir Bay (esimene 2012. aasta väljalase), jääb see maitseomadustelt siiski alla. Machir Bay oli kompleksem ja tajutavalt küpsem.