pühapäev, 17. jaanuar 2016

GLENROTHES "Select Reserve"

Eelmärkus: Endiselt samal lainel ja jaanuaris piirdungi vaid Speyside viskidega. Kuna on kogunenud hulk näidispudeleid, siis samasuguseid kuid, kus keskendun üksnes ühe piirkonna linnaseviskidele, järgneb veel. Nii on veebruar pühendatud vanuselt noortele Islay linnaseviskidele ja aprill Campbeltown linnaseviskidele ning ilmselt üks suvekuudest kuulub Highland ja sügiskuudest saarte (Islands, v.a Islay) linnaseviskidele.

Üllatavalt selgub, et ma polegi kunagi Glenrothes linnaseviskit maitsnud. Seega esmakohtumine. Glenrothes viskivabrik alustas tootmist 1879. aastal ning seal toodetud linnaseviski on alati olnud kõrgelt hinnatud seguviski valmistajate poolt. Praegune viskivabriku omanik ja töös hoidja on Edrington (firma omaduses ka Glenturret, Macallan ja Highland Park), kuid Glenrothes viski (kaubamärgi) omanikuks on hoopis Londonis asuv Briti saarte vanim veini ja kange alkoholi kaupleja Berry Bros. & Rudd, mis asutatud juba 1698.

Glenrothes ühelinnaseviskit villitakse aastakäigu põhiselt. Villimiseks valitakse vaid need vaadid, mis hinnatakse oma küpsemisajas olevat jõudnud parimasse hetke. Viimasteks villitud aastakäikudeks on 1988, 1998, 2001. Lisaks aastakäiguviskidele on villitud ka mitmeid ilma vanuse märketa (NAS) viskisid. Nendest paljude nimetuses figureerib  sõna „Reserve“, mis osutab eri vanuses ja eri vaatides küpsenud viskide kokkusegamise teel teadlikult taodeldud iseloomuga ühelinnaseviskidele. Nende seas on Select Reserve, Alba Reserve, Vintage Reserve, Sherry Cask Reserve, Peated Cask Reserve, Robur Reserve; Manse Brae seerias lisaks Manse Reserve, Elder’s Reserve ja Minister’s Reserve.

Siin maitstav „Select Reserve“ (viski küpsenud nii endistes burboon kui šerri vaatides) on neist kõige kauem (aastast 2005) turul olnud ning sellega sooviti edasi anda Glenrothesi viski iseloomu, mis oli tüüpiline enne aastakäigu põhiselt villimisele üleminekut. Glenrothes viskid on äratuntavad oma ümar-jässaka pudeli poolest, mida kutsutakse „La Bomba“. Siin maitstav on pärit 10cl minipudelist ehk siis „La Bombette“ (n.ö väikest käsigranaati meenutavast) pudelist.


Glenrothes „Select Reserve“, 43% nc

Aroom: meeldivalt magus ja puuviljane. Selgelt ka šerrivaadi veinisus, mesi, küpsed puuviljad (tsitrused, pirn ja ka õun), kindlasti iiris ning vanill, pähklikreem ja kookos. Viimasega liituvad ka lillelised aroomid.

Maitse: ümar, üsna täidlane ja kreemine. Veidi alkohoolne tsitrus, mõõdukalt magus. Keskel tulevad linnased, vanill, mesi ja kuivatatud must ploom. Lõpus ilmuvad ka kerged tammised vürtsid ja pehme ingver.

Lõpp: keskmiselt pikk, kuivusele kalduv, milles tammised kerged vürtsid.

Hinnang: C+

Vastu ootusi heas tasakaalus, värske ja kergelt lähenetav meeldiv viski. Paigutub maitseomadustel kuhugi Glenfarclas’ ja Balvenie vahele.