esmaspäev, 25. jaanuar 2016

BALVENIE 12 yo „Triple Cask“ & Robert Burns

Maitseme täna Šoti suure poeedi auks Balvenie „kolmekordset“ ehk siis Triple Cask ühelinnaseviskit. See on reisikaubanduse lettidele suunatud Triple Cask seeria noorim viski; 12-aastasele lisaks on selles seerias kaaslasteks veel 16- ja 25-aastane. Antud viski on komponeeritud kolmes eri tüüpi vaadis küpsenud viskidest: traditsioonilistes (taastäidetud eks-burboon) vaatides, esmatäite eks-burboon vaatides ja esmatäite oloroso šerri (ilmselt Euroopa tammest) vaatides. Peale kokkusegamist on neile antud kuus kuud aega omavahel „sõbruneda“ selleks otstarbeks ehitatud suurtes puidust vaatides (Tun) ja villitud siis vähemalt 12-aasta vanusena. Maitstav on 5cl minipudelist.


Balvenie 12 yo „Triple Cask“, 40%

Aroom: kerge ja suhteliselt vaoshoitud. Alt tulevad tasapisi esile mesised pehmed puuviljad, linnased ja ka tammised teravamad aroomid. Veidi ka pähklit.

Maitse: kerge ja puuviljaselt mõõdukalt magus. Värskust lisavad kerge vürtsisus ja ürdid ning pehmust linnaseline kreemisus. Kuivas puuviljad, veidi kookost ja kuiva šerrit. Nende järgselt veidi kirbe tammisus. Sellele kirbusele vaatamata siiski üsna heas tasakaalus.

Lõpp: pigem lühike; algus kurku mõnusalt soojendav üsna vürtsikas tammisus, siis kerge magusus, kuid mõlemad kaovad liiga ruttu.

Hinnang: B


„Let other poets raise a fracas
’’Bout vines, an’ wines, an’ drucken Bacchus,
An’ crabbit names an’stories wrack us,
An’ grate our lug:
I sing the juice Scotch bear can mak us
In glass or jug.“
katke Robert Burnsi poeemist „Scotch Drink“ (1785)


Sláinte!