kolmapäev, 13. jaanuar 2016

GLENFARCLAS 17 yo

Püsime endiselt Speyside ja ka n.ö „oru“ nimeliste (Glen = org) linnaseviskide juures. Glenfarclas linnaseviski on pärit ühest neist vähestest viskivabrikutest, mis siiani ühe perekonna omanduses. Valdavalt kasutatakse Glenfarclas linnaseviski küpsemiseks endisi šerri vaate. Glenfarclas ühelinnaseviskide valik on laiaulatuslik: Heritage (NAS), 8-, 10-, 12-, 15-, 17- (eelkõige suunatud USA, Jaapani ja Rootsi turule), 18- (reisikaubanduses), 21-, 25-, 30- ja 40-aastane ning 105 Cask strength (10-aastane). Lisaks neile põhiviskidele on saadaval aastakäigu viskid sarjas „Family Casks“ ja eripudelid.

Tallinna poodides on neist saadaval Heritage, 10-aastane ja 105 Cask Strength. Tasub kõiki proovida. Heritage on neist vaid kergelt šerrine, 10-aastane on heaks aperitiiviks ning 105 oma tünnikangusega ja tugeva šerrilisusega ei pruugi küll kõigile meeltmööda olla (kuid kes ostnud Aberlour a’bunadh, võiks see Glenfarclas olla huvitavaks võrdluseks). Maitstav on 6cl näidispudelist.


Glenfarclas 17 yo, 43% nc

Aroom: äratuntavalt Glenfarclas’i šerrisus. Kompleksne: intensiivne iiris (ehk veidi liigselt esil), magusad keedetud puuviljad, magus linnaselisus, kookos, pehmed vürtsid. Šerri all ka paks jõuline lillelisus.

Maitse: täidlane, šerrine magusus, puuviljad siirupis (õun, nektariin). Kollased rosinad, magusad linnased ja veidi pehmet vürtsist ja ürdist kirbust; ka kookos. Minu jaoks veidi liigselt magus.

Lõpp: pikk. Pehmed soojendavad vürtsid, jätkub ka šerri ja linnaste magusus.

Hinnang: B+