teisipäev, 30. juuni 2015

GLENCADAM 10 yo + 15 yo

Glencadam viskivabriku (asutatud aastal 1825) omanikuks on 2003 aastast perefirma Angus Dundee (firmale kuulub ka Tomintoul). Glencadam põhitooted (koos sildil viski iseloomu kirjeldavate lisanimedega) on 10-aastane „Rather Delicate“ (saadaval ka Eestis), 15-aastane „Rather Dignified“, 21-aastane „Exceptional“ ning lisaks kaks järelviimistletud ühelinnaseviskit 12-aastane PortWood Finish „Rather Refined“ (saadaval ka Eestis) ja 14-aastane Oloroso Sherry Cask Finish „Rather Enriched“. Delikaatsest ja pehmest destillaadist tulenevalt on Glencadam viski küpsemisel eelistatud eks-burboon vaate, mis aitab lõpproduktis esile tuua magusat puuviljasust. Maitstavad on 5cl minipudelid.


Glencadam 10 yo, 46% ncf, nc

Aroom: kerge, puhas ja värskendav, kevadiselt lilleline ja rohune (just värskelt niidetud rohi), sidrun ja ka värske pirn. Taustal veidi vürtsist kirbust.

Maitse: pehme ja värske tsitrus (sidrun), millele lisandub mõnusalt magus puuviljasus (pirn, suveõun), vanill ja linnasus. Imalust aitab ära hoida vürtsine kirbus, mis ei ole sugugi häiriv vaid pigem maitset tasakaalustav.

Lõpp: pikk. Magusalt kirbe ja puuviljane (pirn ja õun), vanill, kuivusele kalduv.

Hinnang: B

Glencadam 15 yo, 46% ncf, nc

Aroom: väga värske, tsitruseline (sidrun), magus vanill ja linnased. Võrreldes 10-aastasega on aroom siin siiski veidi tagasihoidlikum, kuivem ja mitte nii kergelt lilleline-rohune. Selgelt on tammevaat siin destillaadi värskust mahendanud ja ’raskemaks’ muutnud.

Maitse: värske ja küpsele puuviljale omane mahlasus. Sidrun, magus barbarissi karamell, linnaseline kreemisus, millele lisanduvad vürtsid. Kirbust vähem kui 10-aastasel, kuid suures piires sarnane.

Lõpp: keskmiselt pikk, magus linnasus koos tajutava soolasusega.

Hinnang: B


Mõlemad on väga head delikaatsed, värske puuviljasusega naturaalsed viskid. Veega värskus taandub ja eriti maitse muutub üheülbasemaks. Pigem ilma veeta, või siis vaid paar tilka.