Sõltumatud villijad
(Independent Bottlers) mängivad olulist rolli Šoti viski tööstuses. Laias
laastus on sõltumatuid villijaid kahte laadi. Esiteks suuremad ja
usaldusväärsemad ehk need, kelle peamine huvi on „küpsetada“ viskivabrikutest
ostetud destillaadiga täidetud viskivaate (vahel ka saadetakse oma valitud
tühjad vaadid viskivabrikusse destillaadiga täitmiseks) kas oma ladudes või
lastakse sel küpseda viskivabriku ladudes ja seejärel valivad hoolikalt
millisest vaadist ja millal nende vaatide sisu pudelitesse villida. Teiseks väiksemad,
kasumiahnemad ja mitte nii usaldusväärsed (kui pudelite sisu püsivat kvaliteeti
silmas pidada) ehk need, kes lihtsalt villivad viskisid „valmisküpsenud“ vaadist,
mis ostetud viskivabrikust või vahendajalt. Viimaste puhul on kasutatavad
vaadid sageli „väsinud“ ja seguviskide, mitte ühelinnaseviskide, valmistamiseks
mõeldud.
Paljud sõltumatud
villijad tegutsevad ka segajatena (blenders), kes valmistavad ka seguviskisid
(blended whisky) ja segulinnaseviskisid (blended malt) (nt Compass Box). Samuti
on paljud sõltumatud villijad ostnud endale viskivabriku. Näiteks Benromach
kuulub Gordon & MacPhail’le, Edradour kuulub Signatory’le, Glengoyne ja
Tamdhu kuuluvad Ian MacLeod’le. Kuid samas kuuluvad mõned sõltumatud villijad
viskivabrikute omanikele; nt Cadenhead’s omanikuks on J. & A. Mitchell
(Springbank’ ja Glengyle viskivabrikute omanik).
Sõltumatute villijate
ühelinnaseviskid on enamasti limiteeritud koguses ning väljaspool Briti saari
suhteliselt piiratult kättesaadavad. Seda esiteks põhjusel, et enamus Šoti
ühelinnaseviskide villijatest asub Briti saartel (kuigi ka mujal Euroopas on
mitmeid tuntud sõltumatuid villijaid, nt Samaroli, The Ultimate (van Wees), The
Whisky Agency, Whisky Doris). Teiseks põhjuseks villitud pudelite väikesed
partiid, mis teevad nende sisseostmise ja jaemüügis laiemalt kättesaadavaks
tegemise paljudes riikides kalliks ja seega mitteotstarbekaks.
Paljud viskiarmastajad
otsivad haruldasi ühelinnaseviskisid, mis pärit kas oma tegevuse juba lõpetanud
viskivabrikutest või siis viskivabrikutest, mille omanikud ametlikke tooteid ei
villi või teevad seda väga harva ja seda piiratud koguses. Sõltumatud villijad
aitavad täita seda tühimikku ning võimaldavad tutvuda Šoti ühelinnaseviskide
suure ja mitmekülgse maailmaga. Võib öelda, et sõltumatute villijate
ühelinnaseviski pudelid (independent bottlings) on originaalse viskivabriku
iseloomuga, kuid samas täiesti unikaalsed. Sõltumatud villijad võivad turule
tuua viskid vanuses, mis lahknevad oluliselt ametlikest pudelitest (official
bottling või proprietary bottling) või need võivad olla küpsenud viskivabrikule tavapäraselt mitte omastes vaatides.
Mõned viskivabrikud
meelsasti oma viskisid sõltumatutele villijatele ei jaga või ei luba vähemalt
seda villida viskivabriku nime all. Seda põhjusel, et säilitada kontroll viski
kvaliteedi üle ka nendes pudelites, mis on villitud viskivabrikust sõltumatult.
Näiteks Glenfiddich ja Balvenie ühelinnaseviskisid praktiliselt ei ole võimalik
leida väljaspool ametlikke pudeleid. Ja hoidmaks ära võimalikke viskimargile
kahju tekitavaid juhuseid, siis lisatakse alati vaatidena müüdavatesse Glenfiddich
ühelinnaseviskidesse väike osa Balvenie’d ja vastupidi. See teeb võimatuks
villida nende viskivabrikute toodangut ühelinnaseviski nime all.
Sõltumatute villijate
poolt villitud ühelinnaseviskid võivad olla või mitte olla märgistatud
viskivabriku nimega, kust ühelinnaseviski pärit on. Kui viskivabriku nimi on
sildil kirjas, siis on see reeglina väiksemas kirjas kui sõltumatu villija enda
nimi. Kindlasti aga ei kasutata pudeli sildil viskivabriku logosid, kirjatüüpi
ja kujutisi. Mõningad viskivabrikud on ka keelanud kas kõigil või siis teatud
sõltumatutel villijatel pudeli sildil kasutada viskivabriku nime. Sellisel
puhul on nende pudelite sildil kirjas kas viskivabriku regioon (nt Islay) või
toote nimi (nt Stronachie või Finlaggan) või asendab viskivabriku nime hoopis number
(nt SMWS pudelid). Põhjuseks see, et kui vaat on viskivabrikust väljunud, kaob
viskivabrikul kontroll selle edasise saatuse üle. Kui näiteks inimene ostab
sõltumatu villija pudeli ühelinnaseviskit, mis on toodetud X viskivabrikus ja
sildil on see märgitud, siis ebameeldiva kogemuse põhjal võib ta hoiduda
edaspidi ostmast ka selle viskivabriku X ametlikke pudeleid.
Üheks suurimaks
erinevuseks ametlike pudelite ja sõltumatute pudelite vahel on see, et
sõltumatud pudelid on sageli pärit vaid ühest vaadist (või limiteeritud hulgast
vaatidest, nt kahest või kolmest). See kehtib vähemalt tuntumate ja suuremate
villijate puhul, kes on kohusetundlikumad (tegutsevad pikema perspektiiviga) ja
suutlikumad (omavad suuremat hulka vaate). Võrdlusena valivad ametlikke
pudeleid villivad viskivabrikud oma
põhitoodete järjepidevuse tagamiseks just need vaadid, mis seda ka tagavad. Seega
ametlikud ühelinnaseviski pudelid on reeglina ühe viskivabriku erinevate vaatide
segud, kus eesmärgiks on pakkuda müügiks standardiseeritud tooteid. Vaatide
valiku aluseks on seega sarnane maitse. Kui mõne vaadi maitse on märkimisväärselt
erinev, siis villitakse see kas viskivabriku enda poolt üksikvaadi (single
cask) ühelinnaseviskina või eritootena, või siis leitakse, et sellisena ei
sobitu see viskivabriku profiiliga ning ei saa kasutada „ametliku“ pudelina.
Viimasel juhul võidakse vaat müüa vahendajatele või otse sõltumatule villijale,
kes kasutab seda siis kas seguviskides või villib selle oma sildi all üksikvaadi
ühelinnaseviskina. Sõltumatute villijate poolt turule toodud pudelid
pakuvad seega sageli huvitava sissevaate viskivabriku iseloomu. Näiteks võib
nende poolt villitud pudelite seast leida üksnes eks-burboon vaadis küpsenud
ühelinnaseviski viskivabrikust, mille ametlike pudelite seast sellist üldjuhul ei leia
või on see väga haruldane.
Üldiselt
ei tähenda see, kas ühelinnaseviski on villitud sõltumatu villija poolt või
mitte, seda, kas pudelis olev on kvaliteetne või mittekvaliteetne. Sõltumatult
villitud viskid võivad olla nii odavad „alumise riiuli“ tooted kui väga
kvaliteetsed esmaklassilised ja ka hinna poolest kallid viskid. Selge on aga
see, et sõltumatud villijad pakuvad tooteid, mis üldjuhul erinevad üpriski
palju ametlikest toodetest. Neile on omased ka järgnevad tunnused: enamasti on
sõltumatult villitud viskid kangemad (sageli ka tünnikangusega), külmfiltreerimata
ja naturaalse värvusega (pole lisatud karamelli E150a).
Eelnevat
arvestades või tõdeda, et sõltumatute villijate poolt pakutavate toodete seast
võib leida ühelinnaseviskisid, mis on sellistena huvitavad ja avastamist
väärivad. Need võivad olla ka pärit viskivabrikutest, mis ise ametlikke
ühelinnaseviskisid reeglina ei villi. Seega on need tihti huvitavad ja
avastamist väärivad. Kuid sellised tooted võivad pakkuda rohkem või vähem
meeldivaid maitseelamusi. Millega tuleb seejuures kindlasti arvestada, on see,
et mida rohkem teada konkreetse viskivabriku kohta, seda kindlamalt ollakse
võimelised määratlema, kas sõltumatu villija poolt toodetud ühelinnaseviski on
ostmist väärt või mitte. Paremaid valikuid aitab langetada see, kui teada
konkreetse viskivabriku viski tootmise protsessist, vaatide valikust jms. Lisaks
võib ka öelda, et teatud sõltumatud villijad omavad teatud viskivabrikutega
pikemaajalisemaid ja paremaid koostöösidemeid. Seega on tõenäoline, et selles
viskivabrikus toodetud ühelinnaseviskid on sõltumatu villija poolt villituna
kvaliteetsemad, kui need tooted, mille sisu tuleb vahendaja kaudu ostetud
vaatidest. Viimaste puhul on oht saada ebameeldiva üllatuse osaliseks.
Kuna
ühelinnaseviskide nõudlus on turul suur, siis on juba alates 2005. aastast
viskivabrikud piiranud turule minevate heade vaatide müüki. Endiselt toimub
vaatide müük seguviskide valmistamiseks, kuid sel otstarbel küpsema pandud
destillaat on paigutatud teadlikult vaatidesse, mis on juba noorendatud või on
need kolmanda või neljanda täitekorra omad. Sellistes vaatides küpsenud viski
ei kõlba kindlasti ühevaadi linnaseviskina ega isegi ühelinnaseviskina
villimiseks. Kahjuks aga selliseid vaate segajatelt üle jääb ning sõltumatute
villijate kätte satub, kes need siis ühelinnaseviskina turule toovad. Seega kaasneb
sõltumatute villijate tooteid ostes alati oht sattuda selliste „väsinud“
vaatides küpsenud mittekvaliteetse viski peale. Ebameeldiva kogemuse
vältimiseks on vajalik tugev eeltöö – guugeldada, otsida seda konkreetset
partiid maitsnute kommentaare, tutvuda pudeli villinud kompanii varasemate
toodetega ning võimalusel kindlasti enne täispudeli ostmist seda proovida. Üks
võimalus vähendada riske on järgmine: vaadake milliseid hinnanguid on saanud
konkreetse sõltumatu villija konkreetse viskivabriku varasemad pudelid. Kui need
on positiivsed, siis on suurem tõenäosus saada ka järgneva pudeli puhul
kvaliteetne toode.
Sõltumatuid
villijaid on küllaltki palju ja nende poolt toodetud pudelite valik tohutu ja
väga varieeruv. All on toodud (lisaks eelnevalt juba tekstis mainitutele)
tähestiku järjekorras valikuline nimekiri tuntumatest sõltumatutest
villijatest:
- Adelphi
- A.D. Rattray
- Berry Brothers & Rudd
- Blackadder
- Cadenhead’s
- Càrn Mòr (The Scottish Liqueur Centre)
- Douglas Laing
- Duncan Taylor
- Gordon & MacPhail
- Hunter Laing
- Ian MacLeod
- Mackillop’s Choice
- Master of Malt
- Scotch Malt Whisky Society (SMWS)
- Signatory Vintage
- Speciality Drinks (The Whisky Exchange)
- Wemyss Malts