pühapäev, 5. juuli 2015

BALBLAIR Vintage 2002

Balblair viskivabrik on siiani töötavatest üks Šotimaa vanimaid (asutatud aastal 1790). Praegused viskivabriku hooned on siiski aastast 1895, kui viskivabrik algsest asupaigast veidi põhjapool uuesti üles ehitati. Kes soovib Balblair viskivabrikut visuaalselt näha, võiks vaadata Ken Loach’ filmi „Inglite osa“ (The Angels’s Share), kus põhiepisoodid on filmitud just Balblair viskivabrikus. Balblair villib alates aastast 2007 pudelid aastakäigu põhiselt.

Siin ja järgnevas kahes postituses tuleb maitsmisele Balblair noorem ühelinnaseviski (vintage 2002 ja 2003 + 10-aastane Gordon & MacPhail). Mäletatavasti sai sellel aastal UISGE’l proovitud praeguse Balblair sarja vanemaid aastakäike – 1999, 1990, 1983, millest oli lausa suurepärane vanim 30-aastane eks-burboon vaadis küpsenud Balblair Vintage 1983. Olles varem proovinud ka nooremaid aastakäike (1997/2007, 43% – meeldis väga; 2001/2011, 46% – hea), kus viskil lastud küpseda kümme aastat, siis on huvitav vaadata, kuidas uued noored aastakäigud maitsevad. Siin maitstav ühelinnaseviski on destilleeritud 2002. aastal ning villitud 2012. aastal.

Balblair Vintage 2002, 1st edition, 46% ncf, nc

Aroom: algus suhteliselt vaoshoitud, siis aromaatne lillelisus ja veidi atsetooni. Mõne aja pärast värsked puuviljad, peamiselt sidrun, kuid ka õun (valge klaar), ananass ning veel ka barbariss; veidi mõrudat rohusust. Taustal aimatav ka puidust tammisust, vanilli ja õrnalt karamelli. Vähese veega veidi puuviljasem; eriti tunda õunamahl.

Maitse: värske, vürtsine ja tsitruseline puuviljasus. Suutunne suhteliselt pehme, mida teravdab mõru rohusus lõpus. Tajutavalt noor ja veidi robustne. Veega vürtsisus taandub veidi ja enam tulevad esile magusad puuviljad ja kreemine pehmus.

Lõpp: pikk ja vürtsine. Veega lõpp lühem ja kuivem.

Hinnang: B+


Soovitav on lasta klaasi väljavalatult enne maitsmist seista vähemalt 10 minutit. Noor suvine värskendav ühelinnaseviski. Kindlasti mitte kuigi nauditav meie külmematel aastaaegadel. Või kui maitsta, siis aperitiiviks nii nagu kõik nooremad, kergemad ja eks-burboon vaadis küpsenud ühelinnaseviskid (nt eelnevalt maitstud Glencadam 10 ja 15 või Glenlivet 12, Old Pulteney 12, Glenmorangie 10 – neist kahe viimase kohta tulevad postitused kuu lõpul).