teisipäev, 7. aprill 2015

LAPHROAIG "Triple Wood"

Laphroaig "Triple Wood" ühelinnaseviski on küpsenud kolmes eri vaadis. Põhimõtteliselt on tegemist järelküpsenud Laphroaig "Quarter Cask" viskiga. Algne küpsemine on toimunud 5-10 aastat eks-burboon vaatides, mille järgselt on erinevas vanuses destillaat pumbatud kaheksaks kuuks küpsema väikesemõõdulistesse (125 liitristesse ehk Quarter Cask) vaatidesse ning viimane küpsemisfaas toimub (1-2 aastat ?) suuremates Euroopa tammest eks-šerri (oloroso) vaatides. Viimase küpsemisperioodi pikkus sõltub kasutatud vaatidest ehk siis sellest, kas need on esimese või teise täitekorra vaadid. Tegemist on antud viski puhul siis ’nutika’ trikiga: teise etapi ajal kiirendatakse küpsemist (väike vaat) ning kolmandas etapis aeglustatakse küpsemist (suur vaat), et anda viskile täidlasemaid jooni ja lihvida maha teravamad nurgad.


Laphroaig "Triple Wood", 48% ncf

Aroom: täidlane, puuviljases rüüs turbasuits. Veidi kopitanud õlisus (mahajäetud autoremonditöökoda), jood, vanilje, tume rosinatega šokolaad.

Maitse: täidlane, tõrvane ja puuviljane magusus, mille alt tuleb esile õline turbasus koos hoomatava pähklisusega; liköörine. Tunda ka vaniljet. Laphroaigile tüüpiline turbasus vast veidi liigselt veinisuse alla peitunud, kuid samas muudab selline 'ümar mahedus' viski tunnetuslikult vanemaks, kui see tegelikult on. Pigem väldiks vee lisamist.

Lõpp: pikk, veinine ja suitsune kuivus.


Hinnang: B+