neljapäev, 16. aprill 2015

KILCHOMAN "Machir Bay"

Kilchoman on Islay noorim viskivabrik, mis alustas tootmist alles 2005. aastal. Vaatamata siiani toodetud küpsemisajalt noortele viskidele, on Kilchoman saanud mitmeid auhindu ning võitnud paljude turbaste viskide armastajate südame. Machir Bay 2012 oli esimene püsiv iga-aastaselt villitav Kilchoman’i ühelinnaseviski, mida on selle esimesest villimisest alates toodetud regulaarselt igal aastal. Nimi „Machir Bay“ osutab ilusale liivarannale, mis paikneb viskivabrikust umbes kilomeetri kaugusel.

Machir Bay on kokku segatud erinevas vanuses viskidest. Selle koostis koosneb: 60% kolme aastane, 35% nelja aastane, 5% viie aastane. Kõik viskid on enne kokkusegamist küpsenud esmatäite eks-burboon vaatides ning nelja aastane viski on lisaks küpsenud kaks kuud eks-šerri (Oloroso) vaatides.

Kilchoman „Machir Bay“, Bottled 2012, 46% ncf, nc

Aroom: tugev turbasuitsusus, adru. Magusad linnased ja tsitruseline värskus. Vähese veega mereline turbasus muutub - veidi niisked kustunud lõkkesöed. Allnoodina valge pipar, kaneel; ka musta pipart.

Maitse: suhteliselt intensiivne, magus turbasus. Kuivatatud soolakala ja muu merelisus. Alguses veidi kirbe (valge pipar), kuid see asendub kreemise puuviljasuse (õun) ja tsitrusega (sidrun). Õrnalt õline ja šokolaadine. Noore viski kohta üllatavalt kompleksne ja hästi tasakaalus ning paljudele noortele viskidele omane destillaadi terav alkohoolne robustsus puudub. Parim osa viskist.

Lõpp: pikk, meeldivalt magus, veidi piprane ja soolane turbasus.

Hinnang: A