Kilchoman
on Islay noorim viskivabrik, mis alustas tootmist alles 2005. aastal. Vaatamata
siiani toodetud küpsemisajalt noortele viskidele, on Kilchoman saanud mitmeid
auhindu ning võitnud paljude turbaste viskide armastajate südame. Machir Bay
2012 oli esimene püsiv iga-aastaselt villitav Kilchoman’i ühelinnaseviski, mida
on selle esimesest villimisest alates toodetud regulaarselt igal aastal. Nimi
„Machir Bay“ osutab ilusale liivarannale, mis paikneb viskivabrikust umbes
kilomeetri kaugusel.
Machir
Bay on kokku segatud erinevas vanuses viskidest. Selle koostis koosneb: 60%
kolme aastane, 35% nelja aastane, 5% viie aastane. Kõik viskid on enne
kokkusegamist küpsenud esmatäite eks-burboon vaatides ning nelja aastane viski
on lisaks küpsenud kaks kuud eks-šerri (Oloroso) vaatides.
Kilchoman
„Machir Bay“, Bottled 2012, 46% ncf, nc
Aroom:
tugev turbasuitsusus, adru. Magusad linnased ja tsitruseline värskus. Vähese
veega mereline turbasus muutub - veidi niisked kustunud lõkkesöed. Allnoodina
valge pipar, kaneel; ka musta pipart.
Maitse:
suhteliselt intensiivne, magus turbasus. Kuivatatud soolakala ja muu merelisus.
Alguses veidi kirbe (valge pipar), kuid see asendub kreemise puuviljasuse (õun)
ja tsitrusega (sidrun). Õrnalt õline ja šokolaadine. Noore viski kohta
üllatavalt kompleksne ja hästi tasakaalus ning paljudele noortele viskidele
omane destillaadi terav alkohoolne robustsus puudub. Parim osa viskist.
Lõpp:
pikk, meeldivalt magus, veidi piprane ja soolane turbasus.
Hinnang: A