pühapäev, 26. aprill 2015

BENRIACH 12 yo "Heredotus Fumosos"

BenRiach villis aastal 2007 kolm algselt Ameerika tammest vaatides küpsenud ning seejärel erinevates vaatides järelküpsenud 12-aastast tugevalt turbast viskit: Arumaticus Fumosus (järelküpsenud Jamaica tumeda rummi vaatides), Heredotus Fumosus (järelküpsenud Pedro Ximénez šerri vaatides) ja Importanticus Fumosus (järelküpsenud Tawny Port vaatides). Neile lisandus 2008 aastal 13-aastane Maderensis Fumosus. Neist viimasest kirjutasin kolm postitust tagasi.

Nüüd maitstav on Heredotus Fumosus („suitsune šerri“), mis valmistatud turvastatud linnastest ning peale esmast küpsemist Ameerika tammest eks-burboon vaatides on järeküpsenud Pedro Ximénez šerri vaatides (konkreetse pudeli sildil küll kirjutatud Pedro Ximinez). Maitstav on 2009 aastal villitud pudelist.

BenRiach 12yo „Heredotus Fumosus“. Finished in Pedro Ximénez Sherry Butts, 46% ncf, nc

Aroom: magus veinisus; tihke turvas, kuid see on pigem taustal ning ei mata šerrit enda alla. Põlenud karamell, iiris, viigimari – väga, väga meeldiv. Tunda ka rosinaid, tumeda šokolaadi mõrusust, tsitrust (sidrun), mis aitavad magusust tasakaalustada ning see ei muutu imalaks.

Maitse: Siirupine, peaaegu õline. Turbane ja magus šerri. Vürtsid, suitsupeekon koos karamelliga; mõrušokolaad, kookos ja kollased puuviljad.

Lõpp: pikk. Kuiv, magus, suitsune.

Hinnang: A

Võrreldes Maderensis Fumosus’ega, on Heredotus Fumosus hoopis teisest klassist. Siin on turvas ja šerri saavutanud hea üksteist toetava tasakaalu. Tõeliselt hea viski.