Erinevas
vanuses (u 5-11 aastat) traditsioonilistes vaatides (eks-burboon) küpsenud
viskid paigutatakse lisaküpsema (kaheksa kuud) väikesemõõdulistesse (125 liitrit)
vaatidesse, mida kutsutakse nimega Quarter Cask (vähendatud mõõduga ehk ¼ eks-šerri vaat). Idee sellise järelküpsemise
taga on see, et destillaadi suurem kokkupuude puiduga (täpsemalt vaadi
sisepinda katva puusöega) kiirendab küpsemist ja intensiivistab tamme osakaalu
maitses. Kuna antud viski on noorem, kui Laphroaig 10 yo, siis nii, nagu
turbaste viskide puhul tüüpiliselt, on siin turba mõju tuntavam. Kuna liiga noored
turbased viskid kipuvad aga sageli olema tuimalt jõulised ja mitte kuigi
kompleksed (liigse turbase destillaadi tõttu on need lihtsalt üheülbaselt 'turbased'), on noorte turbaste viskide puhul lahenduseks osaline küpsemine
väiksemates vaatides. Väikesemõõdulised vaadid lisavad noorele robustsele
destillaadile magusaid puuviljaseid maitseid, muutes lõpp-produkti seeläbi
rikkalikumaks, kuid säilitades siiski tugeva ja värske turbase maitse. Ehk lihtsamalt
öelduna: noor viski maitseb oluliselt küpsemana.
Laphroaig
„Quarter Cask“, 48% ncf
Aroom:
jõuline, õline ja meditsiiniline turbasus, mida aitab tasakaalustada magus puuviljasus
ja vanilje, muutes viski tugevale turbasuitsule vaatamata siiski värskeks.
Maitse:
tugevalt turbane (mereadru, meditsiiniline õlisus, jood), mida aitab jällegi
kontrolli all hoida vanilje ja linnaseline magusus. Taustal ka veidi
sidrunilist värskust ja vürtse. Mitte just kuigi kompleksne, pigem küllaltki
sirgjooneline viski. Siiski teeb selle meeldivaks just saavutatud tasakaal
turbase meditsiiinilisuse ja puuviljase magususe vahel.
Lõpp:
pikk, magus turbasus.
Hinnang:
B+