esmaspäev, 6. aprill 2015

LAPHROAIG 'Quarter Cask'

Erinevas vanuses (u 5-11 aastat) traditsioonilistes vaatides (eks-burboon) küpsenud viskid paigutatakse lisaküpsema (kaheksa kuud) väikesemõõdulistesse (125 liitrit) vaatidesse, mida kutsutakse nimega Quarter Cask (vähendatud mõõduga ehk ¼ eks-šerri vaat). Idee sellise järelküpsemise taga on see, et destillaadi suurem kokkupuude puiduga (täpsemalt vaadi sisepinda katva puusöega) kiirendab küpsemist ja intensiivistab tamme osakaalu maitses. Kuna antud viski on noorem, kui Laphroaig 10 yo, siis nii, nagu turbaste viskide puhul tüüpiliselt, on siin turba mõju tuntavam. Kuna liiga noored turbased viskid kipuvad aga sageli olema tuimalt jõulised ja mitte kuigi kompleksed (liigse turbase destillaadi tõttu on need lihtsalt üheülbaselt 'turbased'), on noorte turbaste viskide puhul lahenduseks osaline küpsemine väiksemates vaatides. Väikesemõõdulised vaadid lisavad noorele robustsele destillaadile magusaid puuviljaseid maitseid, muutes lõpp-produkti seeläbi rikkalikumaks, kuid säilitades siiski tugeva ja värske turbase maitse. Ehk lihtsamalt öelduna: noor viski maitseb oluliselt küpsemana.


Laphroaig „Quarter Cask“, 48% ncf

Aroom: jõuline, õline ja meditsiiniline turbasus, mida aitab tasakaalustada magus puuviljasus ja vanilje, muutes viski tugevale turbasuitsule vaatamata siiski värskeks.

Maitse: tugevalt turbane (mereadru, meditsiiniline õlisus, jood), mida aitab jällegi kontrolli all hoida vanilje ja linnaseline magusus. Taustal ka veidi sidrunilist värskust ja vürtse. Mitte just kuigi kompleksne, pigem küllaltki sirgjooneline viski. Siiski teeb selle meeldivaks just saavutatud tasakaal turbase meditsiiinilisuse ja puuviljase magususe vahel.

Lõpp: pikk, magus turbasus.


Hinnang: B+