laupäev, 4. aprill 2015

LAPHROAIG 10 yo

Laphroaig on vast kõige tuntum turbane ühelinnaseviski. Laphroaig on viski, mis seostub tugeva, rikkaliku ja meditsiiinilise maitsega; pudelil on kirjas „The most richly flavoured of all Scotch whiskies“. Kuigi viimastel aastatel on paljude asjatundjate poolt esile toodud, et Laphroaig (eriti selle põhitoode, 10 aastane) on seda tugevat ja rikkalikku merehõngulist meditsiinilisust olulisel määral kaotanud.


Maitstav on 33cl pudel Laphroaig’i kinkekomplektist, millele lisanduvad „Quarter Cask“ ja „Triple Wood“. Viimaste maitseid tutvustan järgnevates postitustes.


Laphroaig 10 yo, 40%

Aroom: turbasuitsune, kuid üllatavalt vähe meditsiinilisust ja pigem mereline. Üpris magus (vanilje), mille alt tuleb tugevalt esile jood ja adru.

Maitse: turbane. Linnaseline magusus koos vaniljega (osutus eks-burboon vaadile), millele koheselt lisandub jood ja soolakas turbasus, muutes maitse kuivemaks. Veidi vürtsikust ja kalamaksaõli.

Lõpp: pikk, magusalt fenoolne soolasus.

Hinnang: B+

Kui sobrada maitsemälus, siis tõesti meenub, et aastal 2001 ja veelgi enam aastal 1997 ostetud Laphroaig olid tugevama kompromissitu turbase-meditsiinilise maitsega. Kuid ehk mängib mälu vingerpussi või on maitsemeel vahepealsete aastate ja suure hulga maitstud ühelinnaseviskide tõttu muutunud või on siis praegu maitstud oma 40%-ga (võrreldes varasemate 43%) selleks põhjuseks. Kuid Laphroaig 10 on siiski endiselt puhas, otsekohene ja klassikaline turbane viski, millele võib alati kindel olla.