teisipäev, 10. märts 2015

TOMINTOUL x4

Tomintoul on suhteliselt noor viskivabrik, ehitatud 1964/65. Alates 2000 aastast on see Angus Dundee Distillers omanduses. Tomintoul viski on tüüpiline kergemas stiilis magus Speyside linnaseviski. Viski tootmisel kasutatakse ka turbasuitsuseid linnaseid, mille lõppproduktid villitakse Old Ballantruan nime all; kuid ka  Tomintorul „With a PeatyTang“ on suitsutatud linnastest valminud. Pudelitel on kirjas „the gentle dram“ ning seda need viskid ka on – kerged, parfüümsed, sidruniliselt kirbed, magusad ja kevadiselt värsked. Kõik maitstavad on 5cl minipudelid.


Tomintoul 10 yo, 40%

Aroom: kerge, veidi nina torkiv. Lilleline, parfüümid, pirn, õrn sidrun ning veidi linnaselist magusust, kaneel.

Maitse: hästi kerge, magus, värske. Keelel tunda veidi hapukat kipitust. Rohune, taustal veidi vaniljet; värske pirn ja sidrun. Üldmulje siiski veidi vesine.

Lõpp: keskmiselt pikk ja meeldiv, algus magus, kuid mis läheb üle veidi soolaselt kuivaks.

Hinnang: C+ (veidi sarnane Glenlivet 12-aastasele)

Tomintoul 14 yo, 46% ncf, nc

Aroom: kerge, värske lillelisus. Sarnane 10-aastasele, kuid tänu mittekülmfiltreerimisele on alles jäänud raskemad elemendid, mis toovad aroomi (eriti vähese vee lisamisel) veidi vaniljet ja karamellisust.

Maitse: magus, kuid suhteliselt terav. Värske lillelisus (nagu sööks nartsisse) koos pirnise värskusega.  Rohune ja veidi häirivalt kirbe. Veega tunda enam õrna kreemist magusust.

Lõpp: suhteliselt pikk, rohuselt kirbe ja kuiv.

Hinnang: B

Tomintoul 16 yo, 40%

Aroom: värske ja puuviljane. Värske ja ka veidi kuivatatud õun. Üldiselt sarnane eelmistele, kuid eriti võrreldes 14-aastasega tunduvalt pehmem. Karamell ja veidi tunda suitsusust. Sidrunile lisaks ka veidi apelsini.

Maitse: magus, pehme kreemisus. Veidi õline, linnased, mesi, vanilje. Siiski kuidagi igav ja vähekompleksne.

Lõpp: lühike, pehme ja magus, mis taandub kirbeks rohususeks.

Hinnang: C+

Tomintoul „With a Peaty Tang“, 40%

Aroom: suitsune, kuid mitte Islay meditsiiniliselt robustne ega mereline, vaid pigem kuiv pehme kanarbiku turba suitsune. Suitsu all lilleline aromaatne magusus, veidi valget pipart ja sõnnikulist aroomi.

Maitse: suitsune, veidi kuiv ja soolane. Tunda õrnalt õun ja pirn, kuid muidu suhteliselt ühekülgne.

Lõpp: keskmiselt pikk, terav, kuiv ja veidi soolakas.

Hinnang: B (sarnane Benromach PeatSmoke viskile, kuid kuivem ilma kreemisuseta ning ka Longrow Peated viskile, kuid pole nii kompleksne; kellele meeldivad suitsused linnaseviskid, tasub kindlasti võrdluseks maitsta või osta)