teisipäev, 24. märts 2015

BENROMACH Origins

Benromach “Origins” seeria oli viskivabriku omaniku Gordon & MacPhail poolt loodud selleks, et näidata linnaseviski valmistus- või küpsemisprotsessi üksikute osade varieerimise mõju lõpp-produktile. Seeria esimene pudel (Batch 1) villiti aastal 2008. Selle tootmisel kasutati odrasorti Golden Promise, mis oli kunagi Šoti linnaseviski tootmises eelistatuim teravili. Hiljem tõrjuti see kõrvale suuremat saaki andvate odrasortide poolt. Batch 1 viski küpses esma- ja teisese täite eks-šerri vaatides. Batch 2 ja 4 destillaadi eripäraks oli selle küpsemine eks-portveini vaatides ning Batch 3 valmistamisel kasutati odrasorti Optic ning viski küpsemisel eks-šerri vaate.

Benromach “Origins”Batch 5 Golden Promise barley, 2005/2013, 50%

Maitstav Batch 5 valmistamisel oli jällegi kasutatud Golden Promise otra, mille linnaseid on kergelt suitsutatud (12 ppm). Destillaat küpses Ameerika tammest esmatäite eks-šerri vaatides. Batch 5 jäi ka selle seeria viimaseks.

Aroom: noorele viskile omane alkohoolne teravus. Esmalt kohene aimatav delikaatne suitsusus, siis tulevad värske sidruniga rüütatud linnaseline kreemisus ning taustal värske rohusus (roheline õun). Veidi ka piprast teravust.

Maitse: värske, terav. Suitsune ingver, mis läheb üle magusaks sidruniks. Peale esmast teravust, milles parajalt piprasust, muutub maitse üsna meeldivaks, milles on teraviljast kreemisust, rohelisi õunu ja veidi soolasust. Veega tuleb enam esile kreemisus, kuid samas muutub ka veidi kirbemaks. Parem ilma veeta või siis üksnes paar tilka.

Lõpp: suhteliselt pikk. Ingver, mis taandub, jättes alles pehme, kergelt suitsuse magususe.

Hinnang: B