laupäev, 21. märts 2015

SPRINGBANK 12 yo Cask Strength (Batch 6)

Springbank viskivabrik on eriline esiteks selle poolest, et see on Šotimaa vanim viskivabrik, mis on selle loomisest (1828) saati olnud ühe sõltumatu perekonna omanduses. Teine oluline eripära seisneb faktis, et kogu viski valmimise protsess, alates traditsioonilisest linnaste valmistamisest, destilleerimisest, küpsemisest kuni villimiseni, leiab aset viskivabrikus kohapeal. Springbank viskit loetakse üheks kõige enam käsitsi valmistamise protsessi hõlmavaks linnaseviskiks Šotimaal, kuna kasutuses on palju traditsioonilisi tootmismeetodeid ja kogu protsess tugineb suuresti inimestele, mitte automaatikale. Kolmas eripära on see, et Springbank valmistab kolme erinevat ühelinnaseviskit:
  • Springbank viski valmistamiseks kasutatavaid linnaseid kuivatatakse 6 tundi turbasuitsu kohal ning seejärel 24 tundi kuumas õhus. Viski on seega nõrgalt suitsune (12-15 ppm). Destilleerimiseks kasutatakse unikaalset 2,5 destilleerimiskorraga süsteemi.
  • Longrow esimene destilleerimine toimus aastal 1973 ning regulaarselt hakati seda valmistama aastast 1990. Viski valmistamiseks kasutatavaid linnaseid kuivatatakse 48 tundi turbasuitsu kohal. See on Springbank viskivabriku suitsune viski (50-55 ppm). Destilleeritakse kaks korda.
  • Hazelburn viski esimene destilleerimine toimus aastal 1997. Linnaseid kuivatatakse üksnes kuuma õhu kohal, turvast ei kasutata. Destilleeritakse kolm korda.
Lisaks Springbank viskivabrikule on perefirma (J. & A. Mitchell & Co. Ltd) omanduses Campbeltown’ teine viskivabrik Glengyle, kus toimus esimene destilleerimine aastal 2004. Villitav ühelinnaseviski kannab nime Kilkerran. 

Siinmaitstav Springbank vaadikangusega 12-aastast on hakatud villima 2010. aastal. Reeglina villitakse seda igal aastal kaks korda - aasta esimesel ja kolmandal veerandil ning iga kord on villitud pudelite arvuks 9000. Viimane ehk kümnes tegu (batch 10) villiti selle aasta veebruaris. Siinmaitstav on 2013. aasta jaanuaris villitud kuues tegu, kus on kokku segatud 60% osas värskeid šerri vaate (hogsheads) ja 40% osas taastäidetud šerri vaate (butts).

Springbank 12 yo Cask Strength, Batch 6 (13/12), 53,1% ncf, nc


Aroom: aromaatne ja hästi tasakaalus, kangusele vaatamata puudub alkohoolne teravus. Kohene šerrisus, õline puuviljasus, rosin, küpse kirss, punased sõstrad. Küpsed pehmed eksootilised puuviljad (viigimari), martsipan ning taustal õrn suitsusus. Veega piimašokolaad, vaniljejäätis, iiris.

Maitse: kreemine šerri, täidlane puuviljasus. Suud kattev, linaseemne õli, küpsed eksootilised puuviljad (viigimari), rosin, veidi küpset kirssi ja vaarika kirbust. Veega see vähene kirbus taandub ning esile tuleb kreemine vürtsisus ja martsipani magusus.

Lõpp: pikk, järelmaitse vürtsine, kuid samas magus; eksootilised puuviljad martsipaniga mõrusokolaadi kastmes.

Hinnang: A