neljapäev, 5. märts 2015

ABERLOUR 18 yo

Aberlour viskid on eriti populaarsed Prantsusmaal. Huvitav, ja osaliselt ka Aberlour iseloomu avav, on see, et inglise keeles riimub Aberlour sõnaga „power“, kuid prantsuse keeles pigem sõnaga „amour“.

Sarnaselt 12-aastasele on ka 18-aastane küpsenud esmalt eraldi eks-burboon ja eks-šerri vaatides ning seejärel segatud kokku enne villimist. Eks-šerri vaatide osakaal on aga selgelt suurem ning kasutatud eks-burboon vaatides küpsenud viski on ilmselt vanem kui 18 aastat. See teeb selle viski kreemisemaks, kompleksemaks ja täidlasemaks, millele jääb alles siiski Aberlour’le omane delikaatsus.


Aberlour 18 yo, 43%

Aroom: magus šerri, väga kompleksne. Küpsed puuviljad: virsik, aprikoos ning veidi ka mõrudat apelsini. Mesi, karamell ja vanilje koos värske mündiga. Vürtsidest kaneel.

Maitse: kompleksne ja kreemine. Mesiselt tugev šerrisus, millele lisanduvad vaniljekastmes eksootilised puuviljad, küpse virsik ja magus-mõru apelsin. Martsipan ja pehmed vürtsid. Värskust hoiab ülal münt.

Lõpp: pikk, šokolaadine magusus, mis taandub aeglaselt kuivemaks. Vähese mõruda noodiga lõpus.

Hinnang: A