neljapäev, 12. märts 2015

GLENFARCLAS 10 yo

Glenfarclas viskivabrikus on Speyside regiooni suurimate mõõtmetega destillaatorid, mis peaks põhimõtteliselt andma kergema stiiliga viski. Siiski on toordestillaat pigem raske ja täidlane. Arvatavaks põhjuseks destillaatorite otsekuumutamine gaasiga, mitte auruga. Samuti annab valmistootele täidlasema iseloomu viskide küpsemine traditsioonilistes ladudes (dunnage warehouse) ning suuremas osas esmatäite Euroopa tammest eks-šerri vaatide kasutamine. Glenfarclas on sõltumatu viskivabrik, mis on alates 1865-aastast olnud ühe perekonna omanduses. Seda juba kuuendat põlve. Viskivabrik ise on loodud aastal 1836.


Glenfarclas 10 yo, 40% nc

Aroom: puuviljane, selge šerri. Rosinad, kreeka pähkel, mandel. Meenutab jõulude aegset kuivatatud puuviljadega (rosin, aprikoos) värsket musta leiba. Taustal vürtsid ja õrn suitsusus. Veidi ka kirbet tsitrust.

Maitse: algus üpris kuiv ja suletud, kuid siis tuleb mahe veidi kreemine puuviljasus. Kreeka pähkel, veidi apelsini mõrudust, mis läheb üle magusaks ja puuviljaseks.

Lõpp: algtunne suhteliselt lühike, veidi kirbe ja vesine, kuid siis mõne hetke pärast tuleb esile magus ja meeldivalt pähkline pikk järelmaitse.

Hinnang: B (võrreldav Aberlour 12-aastasega, kuid on selgelt kuivem ja selles on vähem mahlasust)