Glenfiddich Solera Vat Foto: Whisky Advocate |
Iga Glenfiddich 15 aastase Solera Vat viski ühekordne
pudelitesse villitud kogus koosneb 50% Solera Vat (Solera tüüpi tünn) mahust.
Kaotatud koguse taastamiseks segatakse 15-aastat Euroopa tammest eks-šerri
vaatides küpsenud viskid (moodustavad 20% üldkogusest) suures segamistünnis.
Sama tehakse 15-aastat traditsioonilistes vaatides küpsenud ja uutes Ameerika
tammest vaatides (new oak) neli kuni kuus kuud järelküpsenud viskidega (10%
üldkogusest). Siis segatakse need kahe suure segamistünni viskid kokku Ameerika
tammest eks-burboon vaatides (refill) 15-aastat küpsenud viskidega (70%
üldkogusest) ning kogu see kolme erineva küpsemisviisiga viskide segu lisatakse
seejärel suurde Solera Vat tünni (mahtuvusega 30 000 liitrit), kus uus
lisatav seguneb seal varasemalt olnud ja eelnevast villimisele suunatud viskist
allesjäänud 50%-ga. Uue ja vana segunemiseks antakse aega mõned päevad enne,
kui võetakse sellest jälle 50% uueks villimiseks ning kogu protsess algab
uuesti algusest. Solera Vat tünnist pärit viskil antakse enne villimist
väiksemates tünnides (u 700 liitrit) omakorda küpseda kuni kaks kuud.
Kuna Glenfiddich paigaldas Solera Vat tünni juba
aastal 1998, siis on potentsiaalselt igas sel moel valminud 15-aastases viskis
tilgake 1980date algusaastatel destilleeritud viskit. Maitstav on 20cl pudel.
Glenfiddich 15 yo Solera Vat, 40%
Aroom:
puuviljane. Pehmed eksootilised puuviljad ja veidi Glenfiddich’le tüüpilist
pirni. Iiris ja teraviljane õlisus, taustal vürtsid. Üldtunne intensiivne
aromaatne tihkus.
Maitse:
ümar, eksootilised puuviljad, magusad pirnid ja õunad; martsipani magusus,
vanilje, vürtsidest ingver, kaneel, muskaat. Kui algus on pigem magusapoolne,
isegi veidi imalalt siirupine, siis ületab vürtsisus koheselt magususe ning
tasakaalustab maitse.
Lõpp:
pikk, pigem vürtsine kui magus, kuid jälle magus ja vürtsisus hästi üksteist
toetamas.
Hinnang: B+