teisipäev, 17. märts 2015

GLENFIDDICH 15 yo Solera Vat

Glenfiddich Solera Vat
Foto: Whisky Advocate
Iga Glenfiddich 15 aastase Solera Vat viski ühekordne pudelitesse villitud kogus koosneb 50% Solera Vat (Solera tüüpi tünn) mahust. Kaotatud koguse taastamiseks segatakse 15-aastat Euroopa tammest eks-šerri vaatides küpsenud viskid (moodustavad 20% üldkogusest) suures segamistünnis. Sama tehakse 15-aastat traditsioonilistes vaatides küpsenud ja uutes Ameerika tammest vaatides (new oak) neli kuni kuus kuud järelküpsenud viskidega (10% üldkogusest). Siis segatakse need kahe suure segamistünni viskid kokku Ameerika tammest eks-burboon vaatides (refill) 15-aastat küpsenud viskidega (70% üldkogusest) ning kogu see kolme erineva küpsemisviisiga viskide segu lisatakse seejärel suurde Solera Vat tünni (mahtuvusega 30 000 liitrit), kus uus lisatav seguneb seal varasemalt olnud ja eelnevast villimisele suunatud viskist allesjäänud 50%-ga. Uue ja vana segunemiseks antakse aega mõned päevad enne, kui võetakse sellest jälle 50% uueks villimiseks ning kogu protsess algab uuesti algusest. Solera Vat tünnist pärit viskil antakse enne villimist väiksemates tünnides (u 700 liitrit) omakorda küpseda kuni kaks kuud.

Kuna Glenfiddich paigaldas Solera Vat tünni juba aastal 1998, siis on potentsiaalselt igas sel moel valminud 15-aastases viskis tilgake 1980date algusaastatel destilleeritud viskit. Maitstav on 20cl pudel.

Glenfiddich 15 yo Solera Vat, 40%

Aroom: puuviljane. Pehmed eksootilised puuviljad ja veidi Glenfiddich’le tüüpilist pirni. Iiris ja teraviljane õlisus, taustal vürtsid. Üldtunne intensiivne aromaatne tihkus.

Maitse: ümar, eksootilised puuviljad, magusad pirnid ja õunad; martsipani magusus, vanilje, vürtsidest ingver, kaneel, muskaat. Kui algus on pigem magusapoolne, isegi veidi imalalt siirupine, siis ületab vürtsisus koheselt magususe ning tasakaalustab maitse.

Lõpp: pikk, pigem vürtsine kui magus, kuid jälle magus ja vürtsisus hästi üksteist toetamas.

Hinnang: B+