pühapäev, 1. veebruar 2015

Linnaseviski klassifikatsioon (mitteteaduslik!)

Viski (whisky või whiskey, tuleneb gaeli keelest uisgebeatha, 'elu vesi') on tehniliselt määratletud alkohoolse joogina, mis saadakse kääritatud tärkliselise segu (tavaliselt teravili) destilleerimisel. Seega Šoti viski (Scotch) ja konkreetsemalt Šoti ühelinnaseviski (Single Malt Scotch Whisky) võiks Carolus Linnaeuse taksonoomiat kuritarvitades olla esitatud järgnevalt:

Klass: Alkohoolsed joogid

Selts: Destilleeritud joogid (vastandiks kääritatud joogid, nt õlu, vein)

Sugukond: Viski (mitte brändi, rumm, viin jne)

Perekond: Šoti viski (mitte Ameerika, Iiri, Jaapani vm)

Liigid:
  • Šoti ühelinnaseviski (Single Malt Scotch Whisky): ühe linnaseviski destilleerimisvabriku produkt
  • Šoti segatud linnaseviski (Blended Malt Scotch Whisky): enam kui ühe ühelinnaseviski segu
  • Šoti üheteraviljaviski (Single Grain Scotch Whisky): ühe teraviljaviski destilleerimisvabriku produkt
  • Šoti segatud teraviljaviski (Blended Grain Scotch Whisky): enam kui ühe teraviljaviski segu
  • Šoti seguviski (Blended Scotch Whisky): linnaseviski ja teraviljaviski segu

Geograafilised varieteedid: seaduslikult võib kasutada üksnes viit traditsioonilist regiooni nimetust – Highlands (ülamaa; kuhu kuuluvad ka saared v.a Islay), Speyside (ülamaa eraldatud regioon), Lowland (madalmaa), Islay, Campbeltown

Spetsiifilised varieteedid: ühevaadi (Single Cask või Single Barrel), vaadikangusega (Cask Strength), külmfiltreerimata (Non chill-filtered või Unchillfiltered; ncf), värvainet mittesisaldav (Natural Colour või No added colouring; nc)

Vaadi varieteedid: eks-burboon (ex-Bourbon) Ameerika tammest (Quercus Alba) vaadid ja eks-šerri (ex-Sherrry) Euroopa ehk Hispaania tammest (Quercus Robur) või Ameerika tammest vaadid; viimistletud (Finished) mitmesugustes vaatides (nt Port, Rum, Madeira, Sauternes, virgin oak jm) algse küpsemise järgselt (enamasti eks-burboon vaadis) lühema (kuud) või pikema (aastad) perioodi jooksul

Vaadi täitmise korra varieteedid: esmatäitmine (First fill), kordustäitmine (Re-fill)

Küpsemisaja varieteedid: ilma vanuse määratlemiseta (NAS – No Age Statement; s.t seadusest tulenevalt noorim viski nendes peab olema küpsenud vähemalt kolm aastat) või tavaliselt 10, 12, 15, 21 ja enam aastat (sildil olev vanus näitab pudelis oleva noorima küpsemisajaga viskit)