teisipäev, 10. veebruar 2015

UISGE 2015 Helsinki: Vol I


Järjekorras viies UISGE toimus 6.-7. veebruaril Helsingis vanas üliõpilasmajas (Vanha ylioppilastalo). Mõlemal päeval oli festivali uksed avatud kell 15:00-24:00. Kokku oli maitsmiseks välja pandud järgmine arv viskisid: 163 Single Malt Scotch Whisky; lisaks Blended Malt ja Blended Scotch Whisky, Austraalia, Jaapani, Rootsi, Soome, Taivani linnase ja seguviskid ning ka burboonid, rukkiviskid ja rummid. Maitsmise hinnad 1cl kohta olid vahemikus 1-60 EUR (kõige kallim Ardbeg Vintage 1974 Provenance, villitud 1997, 55,6%). Festivali külastas ja viis läbi šerrivaadi viskide degusteerimise tuntud viskikirjanik Ian Buxton. Suhteliselt väike Vanha oli viskihuvilisi tulvil, seda eriti reedel. Kokku oli arvatavalt külastajaid paari tuhande ringis.

Reede 06.02 maitstud viskid:
  • Springbank 12 yo „Green“, 46% (üksnes eks-burboon vaadis küpsenud; terav ja suhteliselt noor, puidune vanillisus ning suhteliselt ühekülgne; eelistan selgelt Springbank’ vähemalt osalist šerri vaadis küpsemist)
  • Old Pulteney 17 yo, 46% (puuviljadest sidrun ja õun, maitses vanilje, veidi suitsune, soolane ja taustal tunda õrna vürtsist šerrisust)
  • Balblair Vintage 1999, 2nd release villitud 2014, 46% (tuntavalt vürtsine, nii aroomis kui maitses tunda eri vaatide mõjusid, mis ei moodusta siiski head Balblairile omast puuviljast tervikut)
  • Balblair Vintage 1990, 2nd release villitud 2014, 46% (selgelt tunda suuremat šerri vaadi mõju, mis ei tee aroomile ega maitsele head; kuidagi igav; pehme ja magus, veidi vürtsisust, mesisust ja kreemisust nii aroomis kui maitses; eelistan siiski Balblairi puhtalt eks-burboon vaadis küpsemist)
  • Balblair Vintage 1983, 1st release villitud 2013, 46% (selgelt eelnevatest parim, puhtalt eks-burboon vaadis küpsemine 30 aastat on teinud sellest tõelise kreemise puuvilja pommi, kompleksne ja suud kattev, koos magusate vürtside ja küpsete troopiliste puuviljadega, mango ja banaan; lõpp pikk linnaseline vürtsisus)
  • Redbreast 12 yo (Irish Single Pot Still), 40% (see sai teadlikult jäetud viimaseks enne maitsmistuba; see oli ka ainus Irish Pot Still viski, mida olin enne maitsnud, seega maitsmistuba saigi valitud suuresti selle viskiliigi paremaks tundmaõppimiseks)

Seejärel osalesin Midletoni destilleerimisvabriku Single Pot Still viskide maitsmistoas, mida vedas Aisling Byrne. Iiri padadestillatori viskide (Pot Still Irish Whiskey) eripäraks on see, et nende valmistamiseks kasutatakse linnaste ja idandamata odra meskit, mida seejärel destilleeritakse kolm korda traditsioonilistes padadestillaatorites (pot stills). Linnastamata odra kasutamine teeb need viskid võrreldes linnaseviskidega jõulisemaks, ’paksemaks’ ja kreemisemaks.
  1. Green Spot, 40% (aroomis puuviljad, vürtsid, odrasus; maitses samuti pehme ja veidi vürtsine puuviljasus, kuid veidi vesine, lõpus vürtsine linnasus koos magusa noodiga)
  2. Powers John's Lane Release 12 yo, 46% (aroom raske, vürtsid, mõru šokolaad; maitse jõuline vürtsisus, magus vanilje ja kuivatatud puuvili; lõpp pikk ja veidi mõrudalt kuiv)
  3. Redbreast 15 yo, 46% (aroom hästi tasakaalus ja täidlane, puuvili, selge šerri, marjad; maitse ümar ja mahlane puuviljasus, šerri esil, pikas lõpus magusad vürtsid)
  4. Redbreast 12 yo, Cask Strength Edition #B1/13, 59,9% (aroom kompleksne, puuviljadest banaan, õun, rosin, magus iiris; maitse tugev ja tsitruseliselt terav, vürtsine ja odra õlisus, veega kuivem ja iirine kreemisus kaob)
  5. Yellow Spot 12 yo, 46% (aroomis tunda ohtralt paksu puuviljasust, õun, pirn, piimakohv; maitse mesine vürtsisus; lõpp magusalt kohvine koos vähese kuiva mõrususega)
  6. Midleton Vintage 1997, Single First Fill Bourbon Barrel #52912, 57,5% (aroom delikaatne, selgelt tunda šerri vaadi puudumine võrreldes eelnevatega, värskelt niidetud rohi, roheline õun; maitse pehmet vaniljet, ümar ja veidi vürtsine, kaneel ja pipar)

Maitsmise lõpus kuvati Midletoni Master Cooper’ Ger Buckley tsitaat: „We committed to produce two new pot still whiskeys every year for the next 10 years“. See lubab seega paljutki põnevat Iiri viskide maailmas. Ja täna tuligi teave uuest Redbreast NAS tootest, millel nimeks Mano a Lamh (tähenduseks ’käsikäes’ ehk siis Hispaania ja Iiri) ning mis küpsenud üksnes eks-oloroso šerri vaatides.



Maitsetoast minu kolm parimat: 

1. Yellow Spot 12 yo
2. Redbreast 15 yo
3. Midleton Vintage 1997

Päeva kolm parimat: 

1. Balblair Vintage 1983
2. Yellow Spot 12 yo
3. Redbreast 15 yo
3. Old Pulteney 17 yo