teisipäev, 24. veebruar 2015

GLENFIDDICH 21 yo

Glenfiddich 21-aastane viski on oma ajaloo vältel kandnud erinevaid nimesid. See alustas nime all Havana Reserve, kuna Glendfiddichit omav Grant’i perekond tegi koostööd Kuuba rummitootjaga Sancti Spiritus, kust hangitud rummivaatidesse pandi sobivaks ajaks järelküpsema 21-aastat Ameerika tammevaatides valminud Glenfiddich. Seos Kuubaga aga tekitas teatava vastuolu mõnede Ameerika Ühendriikide tarbijate seas, kuna Kuuba ja USA vahel kehtis kaubandusembargo. Uueks nimeks sai Gran Reserva, mis siiski peale lühikest eksisteerimist kadus nimetäiendina ning viski nimeks jäi lihtsalt Glenfiddich 21. Viski oli siiski järelküpsetatud rummi vaatides ning sildil oli see lihtsalt märgitud kui „finished in Caribbean rum casks“. Peale pakendi ja pudeli kuju muutmist sai viski uuesti nimeks Gran Reserva, mis küpsenud rummi vaatides. Siin maitstav ongi viimane versioon, kus viski on küpsenud 21 aastat Ameerika ja osalt Euroopa tammest vaatides (ilmselt nii eks-burboon kui eks-šerri) ning seejärel järelküpsenud mõned kuud eks-rummi vaatides. Tänud K-le viski eest.

Glenfiddich 21 yo „Gran Reserva“, Cask selection #33, 40%

Aroom: kohene aromaatne puuviljasus, milles domineerib kuivatatud puuviljade magusus (viigimari, banaan, õun, ka vähene rosin ja must ploom). Taustal vanilline kreemisus koos vähese pähkliga.

Maitse: kreemine, rummi mõrudus koos karamellise magususega. Mesi, kuivatatud puuviljad, karamell, suhkrusiirup.

Lõpp: keskmise pikkusega, veidi ootamatult ruttu kaduv. Mõru, kuivusele kalduv. Järelmaitse, eriti aroomi kompleksust arvestatades, selge pettumus, mille võib ilmselt kirjutada madala kanguse arvele. Kindlasti võidaks 46% kangusest.

Hinnang: B

Slàinte Eesti Vabariigile!