esmaspäev, 2. veebruar 2015

UISGE 2015 ootuses UISGE 2014 meenutus

Soome ainus viskidele keskenduv avalik sündmus UISGE 2015 toimub 6.–7. veebruaril Helsingis vanas üliõpilasmajas (Vanha ylioppilastalo). Viiendat korda korraldataval festivalil tuleb maitsmisele paarsada erinevat viskit ja rummi maailma eri paikadest. Lühikese ajaloo jooksul on UISGEst kujunenud Soome viskihuvilistele igaaastane kohtumispaik. Tegemist ei ole siiski mingi väikese siseringi sündmusega, vaid sellel pakutakse ettekandeid, eraldi maitsmistubasid (Tastings) ning mitmekesiseid maitsmiselamusi kõigile viskidest ja rummidest huvitatutele, varasemast kogemusest ja teadlikkusest sõltumata.

Idee UISGE korraldamiseks sündis algselt 2010. aasta kevadel, kui Suomen Mallaswhiskyseura juhtliikmed Mika Jansson ja Ilkka Ruponen kaalusid viise, kuidas viskihuvilistel oleks võimalus vahetult suhelda viski valmistajate ja maaletoojatega. Kuna Soome seadusandlus ei võimaldanud festivali nimetuses sõna „viski“ kasutamist, nimetati festival UISGEks. Inspiraatsiooniks oli gaeli keeles "elu vett" tähendav sõnapaar "uisge beatha", mille esimest poolt arvati keeleliselt sobivat kasutada ka soomlaste poolt. Soome esimene viskifestivaal UISGE toimus aastal 2011. Helsingi Vanha ylioppilastalo on sündmuse korralduspaigaks aastast 2012.

Ise osalesin sellel festivalil esmakordselt 2014 aastal. UISGE 2014 jooksul sai maitstud järgnevaid viskisid:
  • Balvenie 15 yo Single Barrel, 09.1996/03.2013, 47,8%
  • Balvenie 21 yo Portwood, 40%
  • Glenlivet 15 yo French Oak Reserve, 40%
  • Glenlivet 16 yo Nadurra, Batch 1110, 55,1%
  • Glenlivet Vintage 1994 Single Cask Edition Xeres, Bottled 2013, 56%
  • Laphroaig Vintage 1989 (23 yo), 48,9%
  • Highland Park 25 yo, 45,7%
  • Longrow Red 11 yo, Australian Shiraz Cask Finish, 53,7%
  • Benriach 16 yo Claret Wood Finish, 46%
  • Clynelish 14 yo, 46%
  • Glen Elgin 12 yo, 43%

Lisaks osalesin maitsmistoas, kus teemaks oli Islay saare kergemapoolsem ühelinnaseviski Bunnahabhain (läbiviijaks Kirstie McCallum):


  1. Bunnahabhain 12 yo, 46,3% (aroom õrnalt suitsune puuviljasus, röstitud metsapähkel, mis mõlemad tulevad esile ka maitses; omapärane ja meeldiv)
  2. Bunnahabhain 18 yo, 46,3% (sellest reast selgelt kõige šerrisem, kreemine ja soolakas puuviljasus ning väga kompleksne)
  3. Bunnahabhain 25 yo, 46,3% (võrreldes eelnevaga veidi pettumus, eriti kui arvestada seitset lisaaastat vaadis; soolasus enim esil, puuviljad pigem kerged nagu pirn, koos apelsinise mesisusega)
  4. Toiteach NAS, 46% (pigem suitsune kui mereliselt turbane, taustal sidruni magusus; iseenesest hea alternatiiv muidu ilma suurema turbasuitsu mõjuta Bunnahabhain’ile)
  5. Bunnahabhain 40 yo, 41,7% (võrratu aroom – õrn šerrisus koos roosiõlise mesisusega; maitse delikaatne ja kompleksne, kus kõik osad tasakaalus ning ei ühtki negatiivset nooti, mida võiks karta pikas vaadis seismisest)



Kahe UISGE vahel sai 2014 aasta sügisel külastatud ka Helsingis toimunud Olut Expo't, kus samuti suurel hulgal viskisid lisaks õlledele. Algselt oli sündmuse nimeks Olut & Viski Expo, kuid Soome ametivõimude survel tuli kange alkoholi nimi - viski - nimest välja jätta (sellega seotult võttis meedias sõna ka Soome peaminister). Olgu ajaloo huvides talletatud ka seal maitstud viskid:
  • Hazelburn 8 yo Sauternes Wood, 2002/2011, 55,9%
  • Highland Park Dark Origins, 46,8%
  • Miyagikyo 10 yo, 45%
  • Yoichi 20 yo, 52%
  • Glenlivet Nadurra Oloroso, Batch OLO614, 60,7%
  • Kilchoman Port Cask Matured, 55%
  • Glenmorangie 18 yo, 43%
  • Compass Box "The Peat Monster" (Blended Malt), 46%
  • Port Charlotte, Scottish Barley, 50%
  • Octomore 06.1, 5 yo Scottish Barley (167ppm), 57%



Olut Expo 2014 Kilchoman' valik