teisipäev, 12. september 2023

LAGG Inaugural Release Batch 1

Järjekordne uus tutvus, mis sedakorda tuleb Arran saarelt. Olen juba 16.07.2018 postituses maininud, et Arran viskivabriku omanikud kavandavad saarele teist viskivabrikut. Ja see teostuski lõpuks 2019 aasta märtsis, mil saare lõunaküljel paiknevas Lagg nimelises viskivabrikus toimus esimene destilleerimine. Peale uue viskivabriku rajamist muutis ka senine Arran viskivabrik oma nime – Lochranza (viski jäi endiselt siiski kandma nime Arran). Mõlema viskivabriku omanikuks on Isle of Arran Distillers Ltd.

Lagg viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks on 750 000 liitrit. Viskivabrik pole seda võimsust veel täielikult kasutusele võtnud ning samas on ruumi ka selle võimsuse suurendamiseks, kuna tulevikus on võimalus lisada neli käärimistõrt ja üks paar destillatsioonipadasid. Viskivabrik kasutab vaid turvastatud linnaseid. Tavapäraselt on turvastamise määr 50 ppm, kuid on katsetatud ka kõrgemat ppm-i. Kasutatud turvas tuleb Šotimaa eri piirkondadest. Esimesed Lagg ühelinnaseviskid villiti 2022 aasta augustis. Nendeks olid kolm Inaugural Release nime kandvat Laggi: batch 1 oli küpsenud eks-burboon, batch 2 eks-oloroso ja batch 3 endistes punaveini vaatides. Siinmaitstav on siis nendest esimene ehk Batch 1. Kasutatud on Concerto otra ning kokku villiti seda viskit 10 000 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Lagg Inaugural Release Batch 1, 2019/2022, 50,0% nc, ncf

Aroom: rohumaa põlemise suitsusus, fenkol, veidi sidruni koort. Mezcali sarnane. Klaasis seistes lisanduvad vanill, magusad värskelt turvastatud linnased, meresoolasus, soolakaramell ja ka lagritsat veidi. Paari tilga vee lisamisel (mis ei ole iseenesest vajalik) veidi enam fenkolit koos vegetaalse turbasusega ning selgelt ka meditsiinilisust (à la noor Laphroaig).

Maitse: esmalt üsna pehme ja isegi magus algus (turvastatud linnaste magusus), suutundelt kergelt ja meeldivalt õline. Vegetaalne turbasus ja puidune süsi. Teises pooles tuleb siiski, ja oodatult, ka selge nooruslik pool, mis meenutab veidi jälle mezcali: metallisust, piprasust ja ehk veidi ka hapukapsast. Paari tilga veega integreeritum, vähem nooruslikkust ja enam meditsiinilisust (sedakorda meenutab Ardbegi noori viskisid).

Lõpp: keskmise pikkusega. Rohune turbasus, kerge metallisus, soolakas sidrun, meditsiiniline. Veega veidi lahjendatult kestab järelmaitse veidi kauem.

Hinnang: B

Väga hea nooruslikult särtsakas ja tugevalt turbasuitsune linnaseviski. Suurepärane avalöök Lagg viskivabrikust. Oodata on tulevikus ilmselt midagi head, kui juba kolme aastane eks-burboon vaadis küpsenu sedavõrd rikkalik on (hea oleks kui hoitaks seda suutunde õlist iseloomu). Kui nii edasi, saab Lagg viskist hea alternatiiv ja konkurent Islay saare lõunaranniku kolmikule. Tasub jälgimist! Ja selle aasta suvel villitigi juba esimesed laiemalt kättesaadavad Lagg ühelinnaseviskid: Kilmory (eks-burboon ja 46%) ning Corriecravie (šerri vaadi järelküpsemine ja 55%).