laupäev, 9. september 2023

GLENWYVIS Batch 02/2018

Tegemist taas uue kohtumisega. GlenWyvis viskivabrik asub põhjapoolses mägismaa piirkonnas Invernessist veidi eemal loodesuunas Ben Wyvis mäe kõrval orus (jääb umbkaudu Glen Ord ja Dalmore viskivabrikute vahele). GlenWyvis viskivabrik on 2015. aastal kohaliku põllumehe peas tärganud idee 2017. aastal realiseerumise tulemus. Esimene vaat täideti 30. jaanuar 2018. Viskivabriku rajamise idee taustal toimis soov ühendada Dingwalli kogukond ning mis võiks selleks parem olla, kui kohalikele inimestele kuuluva viskivabriku loomine. GlenWyvis on Šotimaa esimene 100% kogukonnale kuuluv viskivabrik. Viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks on 140 000 liitrit.

Siinmaitstav kolmeaastane GlenWyvis on 2018. aasta destillaadi teine väljalase ja ühtlasi ka esimene n.ö põhisortimendi viski, mis laiemalt kättesaadav (selle aasta juulis villiti Batch 01/2019). Viski valmistamiseks on kasutatud kohalikel põldudel kasvanud Concerto otra (2017 aasta saak), mis destilleeriti vahemikus märts-august 2018. Kokku segati 23 vaati: 15 esmatäite eks-Tennessee (barrels) (60%), viis esmatäite eks-Oloroso (hogsheads) (25%) ja kolm taastäite (hogsheads) (15%) vaati. Viski villiti mais 2022 kokku 8000 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



GlenWyvis Batch 02/18, 2018/2022, 46,5% nc, ncf

Aroom: algus vähearomaatne ja suletud ning pigem kuiv kui magus. Tasapisi avaneb ning tunda on õrn sidrun, kergelt rohuse ääristuse ja magusa vihjega teraviljasus, veidi vanilli. Klaasis seistes muutub paksemaks, veidi võiseks ning tunda on karusmarju ja heledaid viinamarju, mis lisavad meeldivat värskust.

Maitse: üsnagi vanilliselt tammine, võine teraviljasus ja mõningane rohusus. Kerge münt, veidi piprasust keskosas ja ka mineraalsust. Hea maitsetervik.

Lõpp: keskmise pikkusega. Tammine kuivapoolne vanill, piprasust ja mineraalsust veidi ning järelmekis tuleb kergelt magus teraviljane noot.

Hinnang: C+

Esmalt üsna neutraalne nii aroomilt kui maitsetelt, kuid plussiks kohe kindlasti see, et puudub noorusele osundav piirituselisus. Vajab veidi aega ja kohanemist, siis leiab eest hea ja üsnagi täidlase noore linnaseviski. Positiivne kindlasti siin ka see, et viski pole liiga aktiivsete vaatide poolt n.ö rikutud. Tervikuna meeldiv esmatutvus!