pühapäev, 26. märts 2023

HIGHLAND PARK Valkyrie

Selle Highland Park viskide kuu lõpetavad kolm viskit, mis moodustasid Viking Legend seeria. Nendeks olid Valkyrie (villitud 2017), Valknut (2018) ja Valfather (2019). Kõik need olid vanuse märketa. Neist esimest Valkyrie (valküürid) viskit olen varasemalt juba maitsnud ja ka blogis tutvustanud (3.09.2017), kuid kuna õnnestus soetada seeria kaks ülejäänud viski näidist, oli asjakohane uuesti hankida ja võtta ette ka see.

Valküürid olid germaani ja põhja mütoloogias Odini teenistuses olevad neitsid, kes osalesid lahingutes jälgijate ja mõjutajatena ning kes lahingus langejad Valhallasse viisid ja neid siis seal pidulauas teenindasid.

Valkyrie viski puhul on kokku segatud Ameerika tammest valmistatud eks-burboon ja eks-šerri ning Euroopa tammest valmistatud eks-šerri vaadid. Ameerika tammest eks-šerri vaatide osakaal on 50% ning selles küpsenud viski on destilleeritud Tartan odrast, mis linnastatud Highland Park viskivabrikus kohapeal ning see on lisaks saanud tavapäraselt kasutatavast mõõdukalt turvastatud (12ppm) linnastest tugevama turbasuitsu mõjutuse (u 45ppm). Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Highland Park Valkyrie (Viking Legend 1, 2017), 45,9% nc

Aroom: esmalt šerrivaatide mõjuline selgelt. Vürtsid, kaneel ja muskaat. Lisaks karamell, veidi õunakääritust, kuivatatud apelsinikoored ja siis magusat aromaatset mesisust. Üsna hea tasakaaluga. Taustal kerge suitsusus, mis tõuseb enam esile kui lasta viskil klaasis seista. Paar tilka vett toob karamelliseeritud tsitrused, selgemalt mesisust ja ka suitsusust.

Maitse: rikkalik ja jõuline. Üsnagi vürtsikas ja puidune. Ehk isegi veidi liiga puidune. Tugev muskaat ja ingver. Siiski tuleb meeldivalt lisaks soolasus ja õrnalt mõrkjat karamellist suitsusust. Kõik kokku moodustab seega üsna hea tasakaalus terviku. Paar tilka vett toob enam ümarust, kerge ingveriga puuviljamarmelaad.

Lõpp: üsna pikk. Apelsinimarmelaad, kerge soolasus, ingver ja puidune vürtsikus.

Hinnang: B

Viking Legend seeria viskide pakendi kujundas rahvusvaheliselt tuntud Taani disainer ja kunstnik Jim Lyngvild, kelle enda vanaisa 36 põlvkonda tagasi oli esimene Orkney saarte krahv Ragnvald Eysteinsson. Seega sarja kuuluvad läbinisti „viikingite” viskid.