esmaspäev, 27. märts 2023

HIGHLAND PARK Valknut

Igal aastal sellel kuupäeval tõstku kõik viski austajad oma klaasid – ükskõik kus maailma nurgas nad ka poleks – austamaks möödunud ja praeguste aegade viskimeistreid, kes on sajandeid oma kätega valmistanud seda jookide kuningat ning loodetavasti jätkates viskitegu aegade lõpuni.

Täna on rahvusvaheline viskipäev, mida tähistatakse juba 2007. aastast. Päev sai alguse austamaks ja mälestamaks tuntud viskisõpra ja -kirjutajat Michael Jackson’it, kelle sünnikuupäevaks oli 27. märts. Ühtlasi kutsutakse sel päeval üles toetama parkinsoni tõbe põdevaid inimesi. See on raske haigus, mille alla kannatas ka Michael Jackson. Kahjuks ka mu oma ema. Olgu tänamaitstav Highland Park siis M.J. ja minu ema mälestuseks ning loomulikult linnaseviski ülistuseks.

Sláinte!

Highland Park viski kohta kirjutas M.J. „the greatest all-rounder in the world of malt whisky”. Seda oli kindlasti selle kuu alguses maitstud 2006. aastal villitud HP 12 yo. Vaatame kuidas mekib aga 2018. aastal Viking Legend seerias teisena villitud Valknut nimeline viski. Valknut sõna tähendab tõlkes "lahingus tapetute sõlm" ja omavahel seotud kolmnurkade sümbol tähistab üleminekut maisest elust taevasesse ellu.

Valknut viski jaoks on kasutatud tavapärasest enam Orkney viskivabriku enda tugevamalt turvastatud linnaseid ning seejuures ka kohalikku Tartan odrasorti. Viski on kokku segatud šerriga viimistletud Euroopa ja Ameerika tammest vaatides ning endistes burboonvaatides küpsenud viskidest. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Highland Park Valknut (Viking Legend 2, 2018), 46,8% nc

Aroom: maalähedane rohune suitsusus, veidi šerrit. Siis meeldiv ürdisus, kreemine ja magus tammevanill ja -karamell. Tasapisi tõuseb enam tammist vürtsikust, kuid ka veidi õunu, mesisust ja kollaseid rosinaid.

Maitse: algus meeldivalt ümar ja üsna kreemine. Selgelt suitsune, suitsused linnased ja grillitud paprika. Teine pool selgelt tammisem. Vanillikaun, tumedam suhkrukaramell, kreeka pähklid, nelk, ingver. Veidi ka siin õrnalt hapukaid õunu.

Lõpp: üsna pikk. Must pipar siin selgelt, tammine, põlenud rohu suitsusus, veidi soolasust.

Hinnang: B

Tervikuna väga meeldiv. Meenutab iseloomult veidi isegi tammevaadisemaid Benromach viskisid. Võrdne partner Valkyrie viskile.