reede, 30. september 2022

METAXA 5, 7 & 12 Stars

Septembri teises pooles sai veedetud nädala Kreetal ning koju sai naastud mõningate minipudelitega, millest linnaseviskisid oli vaid kaks. Sealhulgas ostsin 12 tärnise Metaxa, millele soetasin võrdlusmomendiks juba Eestist juurde ka  5 ja 7 tärnise. Seega on siinne ja kaks järgnevat postitust linnaseviskide vabad. Maitsen esmalt Metaxat, siis oktoobri alguses kolm rummi ja kolm Kanada viskit.

Metaxa puhul on tegemist siis n.ö Kreeka brändiga, kuid täpsemalt siis Kreeka piiritusjoogiga, millele andis nime selle looja Spyros Metaxa. Joogi valmistamine algab Samose saare muskaatveinide ja varasemate veini destillaatide laagerdamisel eraldi tammevaatides enne nende kokkusegamist kangusele 18-24% ABV. Seejärel segu destilleeritakse kangusele 52-86% ABV ning pannakse aastateks küpsema Prantsuse tammest vaatidesse. Seejärel destillaat filtreeritakse (maitsestatakse) läbi Vahemere taimede segu ning lõpuks viimistletakse valmis segu lahjendades erinevateks Metaxa jookideks. Pudeli sildil olevad tähed (3, 5, 7, 12) osutavad vaatides küpsemise aastatele. Maitstavad on pärit 5cl minipudelitest.



Metaxa 5 Stars (villitud 25.09.2020), 38,0%

Aroom: aromaatne ja magus. Rosinad, mandel, loukoumi.

Maitse: magus, rosinad, iiris, väga küpse viigimari, loukoumi, väga magus suhkruvesi.

Lõpp: magus, liiga magus.

Metaxa 7 Stars (villitud 21.09.2020), 40,0%

Aroom: aromaatne, kuid veidi vaoshoitum ehk mitte nii magus kui 5-tärnine. Kerge iiris, magusapoolne apelsini marmelaad, magusad ürdid.

Maitse: magus, kuid 2% kõrgem kangus aitab magusust siin kontrolli all hoida. Suutundelt ümar, kerge muskaat, karamell, rosinad ja apelsini marmelaad.

Lõpp: magus, kuid mitte nii ekstreemne kui 5-tärnine.

Metaxa 12 Stars (villitud 25.05.2022), 40,0%

Aroom: aromaatne, mahe ja magus. Roosiõied, roosiõli, loukoumi, apelsiniliköör.

Maitse: nüansseeritum kui eelnevad. Magusad apelsinid, kuivatatud aprikoos, mesi, magusad ürdid, seedrimänni seemned.

Lõpp: mahe, pähkline kreemisus, kerge vürtsikus kontrollib magusust.

Aroomi osas üsna sarnased, kuid maitsete osas oli kangus selgeks eristajaks ning vanuse kasvades kasvas ka nüansseeritus. Huvitav oleks 12-tärnist maitsta 50 või isegi 55% kangusel.