laupäev, 30. aprill 2022

PORT CHARLOTTE MP5 2005/2016 Virgin Oak

Viimane kolmest #LADDIEMP5 ehk Micro-Provenance sarja Port Charlotte puhul on siis ikka samuti kasutatud 40ppm tugevuseni turvastatud linnaseid, odrasordiks Optic, destilleeritud 2005. aastal, küpsenud traditsioonilistes ladudes (dunnage) ja vähemalt 10-aasta vanune. Erinevuseks on aga taas küpsemiseks kasutatud vaat, mis sedakorda on  peale algset umbes kümneaastast küpsemist värskes eks-burboon vaadis viidud kuueks kuuks järelküpsema Prantsuse tammest valmistatud ja keskmise röstimise saanud värskesse (virgin oak) vaati #0005. Siinne Port Charlotte on destilleeritud 30.11.2005 ja villitud sarnaselt kahe teisega 31.08.2016. Maitstav on 20cl pudelist.



Port Charlotte 10 yo #LaddieMP5 2005/2016 Virgin Oak, 63,5% nc, ncf

Aroom: avamise järgselt tammiselt kuiv ja üsna karamelline. Tasapisi avaneb ja muutub märksa rikkalikumaks ja vägagi huvitavaks. Mööblilakk, vaigune, tume šokolaad, sapine, vürtsine ja turbasuitsune. Mida enam klaasis seisab, seda täidlasemaks muutub. Eelnevale lisandub muldne ja vegetaalne turbasus, magus soe nahk, värskelt turvastatud linnased. Vähese veega lahjendades jääb suuresti samaks, kuid nahasus ja turbasuitsusus võimenduvad.

Maitse: tammiselt vürtsikas algus, siis vaigune ja magus. Ülekaramelliseeritud suhkur, vanill ja kookos. Arvestades viski kangust, siis on ka sellisena hästi mekitav, kuna suutundelt on see üllatavalt ümar ja kreemine. Turbasuitsusus tuleb jõuliselt esile keskosas, mille järel teises laines ohtralt soolane sidrun ja vürtsikus. Vähese veega lahjendades veidi ehk magusam, kuid samas intensiivsem ja veidi teravam tänu lisandunud ingverile ja piparmündile; soolasus ja vürtsikus jäävad endiselt alles.

Lõpp: üsna pikk. Ahjus küpsenud sidrunikoor, soolane, õrnalt piparmündise äärisega tugevalt turbasuitsune järelmekk.

Hinnang: B+

Kolmest maitstud #LADDIEMP5 Port Charlottest on siinne kõige huvitavam, omapärasem ning selgelt kõige turbasem ja jõulisem. Seda nii kanguselt kui ka maitsetelt. Mulle oli see PC neist kolmest meeldivaim.