pühapäev, 17. aprill 2022

CAOL ILA 13 yo G&M Discovery

Gordon & MacPhail on üks neid sõltumatuid villijaid, kes hangib suure osa Šoti ühelinnaseviskisid destillaadi kujul ning täidab need siis enda poolt otsitud ja valitud vaatidesse, mida seejärel ka sageli küpsetab oma viskiladudes. See tagab loomulikult parema kontrolli viski küpsemise üle ja nii saadakse ise otsustada, millal mingi viski on valmis villimiseks. Mõned aastad tagasi disainis Gordon& MacPhail kogu oma viski sortimendi uueks ning koos sellega käivitati ka Discovery nimeline seeria. Discovery seeria on rajatud eelkõige tutvustamaks Šotimaa eri tüüpi viskide iseloomu läbi kasutatud linnaste (kas turvastatud või mitte) ja kasutatud vaatide. Maitseprofiilideks on šerri, suitsune ja burboon.

Siinmaitstav Caol Ila paikneb oma maitseprofiililt „suitsune koos turbaga“ (smoky with peat) alla. Viski on 13 aastat küpsenud üksnes eks-burboon vaatides (nii nagu mulle enamasti Caol Ila maitseb) ning villitud 18.04.2018.



Caol Ila 13 yo Gordon & MacPhail Discovery, 43,0% nc, ncf

Aroom: magus vanill ja veel päris mitteküpsed õunad ja banaanid. Väga kerge ja ümar. Klaasis seistes tuleb kerge turvastatud linnaste suitsusus ja ka tsitrused koos meresoolase varjundiga.

Maitse: üsna värske ja tsitruseliselt puuviljane. Oodatud jätk aroomile. Suutundelt väga ümar ja veidi õline. Magus vanill, puidune suitsusus ja õrnalt ka turbasuitsused linnased. Keskosas kiivi ja sidrunikoor, kerge fenkol, ananass ja soolakad merevetikad. Väga meeldiv maitsetervik, kuigi ehk veidi liiga kerge kanguse poolest.

Lõpp: keskmise pikkusega. Esmalt jätkub magus tsitruseline puuviljasus, siis pehme turbasuitsusus koos veidi mõrkja sidrunikoorega. Turbasus tuleb enim esile just järelmaitses.

Hinnang: B

Väga hea Caol Ila, kuigi ehk veidi harjumatult väheturbane ja viskile oleks kindlasti kasuks tulnud veidi kõrgem kangus. Siis ehk oleks hinnang tõusnud ka B+ peale. Caol Ila reeglina pettumust ei valmista.