teisipäev, 26. aprill 2022

PORT CHARLOTTE MP5 2005/2016 Bourbon/Bordeaux

Teise #LADDIEMP5 ehk Micro-Provenance sarja Port Charlotte puhul on siis ikka samuti kasutatud 40ppm tugevuseni turvastatud linnaseid, odrasordiks Optic, destilleeritud 2005. aastal (täpsemalt 28.11.2005), küpsenud traditsioonilistes ladudes (dunnage) ja ealt vähemalt 10-aasta vanune. Erinevuseks on aga küpsemiseks kasutatud vaat, milleks on siin värske (ja ilmselt Prantsuse tammest valmistatud) Bordeaux punaveini (Margaux) vaat #0013, milles viski peale algselt värskes eks-burboon vaadis küpsemist on veetnud enne villimist kümnekuulise perioodi. Siinne Port Charlotte on villitud samuti 31.08.2016. Maitstav on 20cl pudelist.



Port Charlotte 10 yo #LaddieMP5 2005/2016 Bourbon / Bordeaux, 59,9% nc, ncf

Aroom: vana nahk ja piimhappeline sinihallituse juust ning punaveini tanniinidega segunenud tuhane suitsusus. Klaasis seistes magus piimašokolaad, tumedad rosinad ja turbasus tõuseb nüüd selgemalt esile. Paar tilka vett lahjendamiseks toob punaste marjadega vürtsitatud farmisuse, mis lebab pehmel soojal nahal. Mõningane tammisus lisaks.

Maitse: tume šokolaad ja üsna tugev turbasuitsusus. Siis tuleb magus osa, milles karamelliseeritud suhkur, tume suhkrusiirup, suhkrustatud apelsin. See magusus pöördub teises pooles kurku soojendavaks soolasuseks ja vürtsikaks tammisuseks. Veidi vett  muudab tervikuna magusamaks, suutundelt kreemisemaks ning turbasus ja tammisus nüüd kohe algusest enam esil.

Lõpp: üsna pikk. Tugevalt turbasuitsune, tume šokolaad tšilliga; järelmekk siiski magus.

Hinnang: B

Väga hea, kuigi täiesti erinev üksnes eks-burboon vaadis küpsenud #LADDIEMP5 Port Charlottest. Jääb n.ö puhtale PC-le siiski veidi alla. Vajab samuti õhutamist ning ka vähene vesi ei tee halba. Liigne lahjendamine aga toob punaveini vaadi liigselt esile ja domineerivaks ning viski kaotab seeläbi oma tasakaalu ja võlu.