laupäev, 23. aprill 2022

PORT CHARLOTTE MP5 2005/2016 Fresh Bourbon

Bruichladdich viskivabrik on varasematel aastatel pakkunud nii Bruichladdich, Port Charlotte kui ka Octomore ühelinnaseviskisid maitsta üksikvaatidena villitult nii, et oleks võimalus neid vastanduvalt võrrelda. Seda mugavalt 20cl väikepudelites korraga kolmest pudelist koosnevas seerias, mille nimeks Micro-Provenance. Sel kuul maitstavad Port Charlotte viskid on pärit 2016. aastast, mill villiti #LADDIEMP5. Neid kolme viskit ühendavateks tunnusteks on järgnev: kasutatud on 40ppm tugevuseni turvastatud linnaseid, odrasordiks Optic, destilleeritud 2005. aastal, küpsenud traditsioonilistes ladudes (dunnage), vähemalt 10-aasta vanused. Erinevuseks on aga küpsemiseks kasutatud vaat.

Siin esimesena mekitav Port Charlotte on destilleeritud 17.11.2005, küpsenud terve aja värskes (s.t esmatäite) eks-burboon vaadis #1999 ja villitud 31.08.2016. Maitstav on 20cl pudelist.



Port Charlotte 10 yo #LaddieMP5 2005/2016 Fresh Bourbon, 56,9% nc, ncf

Aroom: esmalt nina näpistavalt terav ja kuiv ning üsna suletud. Kuivuse alt ehk tunda veidi lillelisust (nartsissid). Klaasis seistes avaneb ja ümardub. Magusad ja hästi õrnalt turbasuitsused linnased. Vanillikreem ja kanarbikune mesisus (a la Highland Park) ning veidi ka tsitruseliseid. Veega lahjendades (u 50%ni) magusad võiküpsised, õled.

Maitse: kangust arvestades on esmane suutunne üllatavalt pehme ja ümar. Õrnalt hoomatav turbane suitsusus, linnased, vanill. Keskosas veidi särtsakam ja teravam ning ka kuivem. Teine pool turbaselt rohusem, puidusem, mõrkjam. Vähese veega lahjendades teravus kaob, esil enam magusad linnased, linnasesuhkur, tikker, veidi tsitruseid ja troopilisi puuvilju. Suutundelt väga meeldiv ja kreemine.

Lõpp: üsna pikk. Kurku soojendav, tammine vanill, rohune turbasus, roheline salat (rukola, peedilehed).

Hinnang: B+

Väga meeldiv ja hästi tasakaalus Port Charlotte, kuigi ehk veidi vähe turbasuitsune. Kasuks tuleb õhutamine. Siis muutub maitsetelt rikkalikumaks ja suutundelt kreemisemaks, ning lisandub nii aroomi kui maitsesse troopilisi puuvilju. Kannatab ka hästi veega lahjendamist.