laupäev, 29. jaanuar 2022

GRANT’S Select Reserve

Vahel tuleb maitsta ikka ka seguviskisid. Seda enam, et viimane kord oli juba üle kolme aasta tagasi, kui 2018 aasta sügisel sai ka siin blogis järjest neid tutvustatud. Ja kuna viimane maitstud linnaseviski tuli Glenfiddich viskivabrikust, siis siia otsa on sobilik just proovida Grant’s seguviskit. 

Meeldetuletuseks veel siinkohal, et William Grant & Sons (loodud 1903) rajas 1886 Glenfiddich, 1892 Balvenie, 1990 Kininvie ja 2007 Ailsa Bay linnaseviskivabrikud, kust tulevad siis loomulikult kõigi Grant’s seguviskidesse linnaseviski peamine osa lisaks mitmetele teistele linnaseviskidele, mida soovitakse konkreetse seguviski iseloomu kjundamisel kasutada. Grant’s seguviskide teraviljaviski põhi ja peamine mahuline osa tuleb William Grant & Sons omanduses olevast Girvan (rajatud 1963) viskivabrikust.

Siinse Grant’s Select Reserve viski kohta palju informatsiooni ei ole anda, kuid ilmselt on siin ühe komponendina kasutatud väikeses koguses turvastatud linnastest valmistatud Ailsa Bay viskit ning kuigi viski on vanuse märketa, võib mõningase ebakindla info kohaselt olla tegu umbes keskmiselt 12-aastase viskiga (kuid mõni komponent on siiski ilmselt noorem). Maitstav on pärit ilmselt 2015. aastal villitud pudelist.



Grant’s Select Reserve, Blended Scotch Whisky, 40,0%

Aroom: kuigi kerge, annab siiski puuviljasuse ja vanilli koosmõju teatava ümara täidluse. Mõningane mesisus. Seega kuigi seguviski ja 40%ne, on ninatunne üsna rikkalik ja täidlane. Lisandub kergelt atsetoonine lillelisus ja klaasis seistes tuleb selgelt esile ka pehme suitsusus. Moodustab hea integreeritud terviku.

Maitse: ümar puuviljasus, kerge vürtsikus, vanilline magusus, mis ümbritsetud pehme ja magusa suitsususega. Tavaliselt noortele seguviskidele omane piirituselisus puudub, mis osutab teatud aja vaatides küpsemisele (seega võib 12-aastane vanus üsna tõene olla).

Lõpp: keskmise pikkusega. Õrn suitsusus, vanilline magus ümarus, mille lõpetavad kerged vürtsid ja meeldiv mündine noot.

Hinnang: B (seguviski)

Väga hea Šoti seguviski, mida oli niisamagi hea mekkida.