teisipäev, 11. jaanuar 2022

TAMDHU Batch Strength, Batch No: 005

Tamdhu linnaseviskidest ongi senimaani õnnestunud peale 10-aastase maitsta kolm kõrgemal kangusel Batch Strength nime all villitud viskit. Kui neljandat ei õnnestunud hankida, siis viies 2020. aasta suvel villitu tuleb nüüd maitsmisele. Kasutatud on üksnes šerri vaatides küpsenud viskisid. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Tamdhu Batch Strength, Batch No: 005, 59,8% nc, ncf

Aroom: üsna magus: iiris, karamellikaste, piimašokolaad. Selle alt õrnalt tunda punast marjasust, eriti peale klaasis seista laskmist. Veega lahjendades tuleb karamellisusele juurde šerrisust, muutub kreemisemaks. Aprikooosimoos ja veidi vanilli ning nüüd klaasis seistes tuleb veidi ehk ka puuviljasust hapukama õunana.

Maitse: väga magus ja kreemine algus, mis püsib siiski vaid viivuks, siis tugevalt tammine keskosa. Lisaks must tee, kreeka pähkel oma kirbe mõrususega. Veega lahjendatult toimib veidi paremini. Suutundelt kreemine, kerged tammevürtsid, vanill, tammetanniinid, vähem magus ja enam tammist mõrkjust.

Lõpp: keskmise pikkusega, tammine ja kuivusele kalduv, kus siiski piisavalt karamellisust. Mõningane mõrkjus järelmekis.

Hinnang: B

Väga hea, kuid minu jaoks on siinse Tamdhu puhul tegemist sellise šerrivaatides küpsenud linnaseviski profiiliga, mis mulle eriti meelepärane pole. Liigselt tammisuse ja magusa karamellisuse poolt domineeritud, kus puuviljasus ja/või marjasus pea olematu. Batch No: 001, 002 ja 003 olid märksa paremad ja meeldivamad. Võrreldes nt Aberlour a’bunadh viskiga hoopis teistlaadne šerrivaatides küpsenud linnaseviski.