neljapäev, 6. jaanuar 2022

ABERLOUR a’bunadh Batch No. 40

Alustan 2022 aastat tugevalt – seda nii maitstava viski kanguse kui ka kvaliteedi osas. Nii nagu ka 2020 aastal, on esimeseks maitstavaks linnaseviskiks Aberlour a’bunadh. Küpsenud on viski eks-oloroso šerri vaatides ja villitud otse vaadist tulnud kangusel, mis sedakorda on täpselt 60,0%. Maitstav on pärit 2012. aastal villitud pudelist.



Aberlour a’bunadh, Batch No. 40, 60,0% nc, ncf

Aroom: rikkalik ja aromaatne. Vürtsikas apelsin, värske nahk, hapukas kirss, ohtralt kuivatatud troopilisi puuvilju, tume šokolaad. Klaasis seistes tuleb kreemisust. Veega lahjendatult pralinee, punased marjad ja eriti küpsed vaarikad, kreemine šerrisus, veidi tubakat ning ka tammerösti ja väävlit.

Maitse: jõuline ja rikkalik. Marjane ja puuviljane: kirsid, apelsin, kuivatatud puuviljad. Keskosas ingver, hapukas-kirbe puuviljasus, tume šokolaad. Teises pooles vürtsikalt kuiv. Veega lahjendatult meeldivalt magus-mõrkjas suud kattev kreemisus, ürdine ja vürtsikas; lisaks nüüd ka tammisust, mis annab suutundele enam täidlust.

Lõpp: pikk. Magus-vürtsikas, veidi mõrkjas tume šokolaad. Veega lahjendatult kreemine šerrisus ja mustsõstramoos. Järelmekk tammine.

Hinnang: A

Suurepärane Aberlour ning märksa meeldivam kui Batch No. 44. Kannatab hästi erinevas koguses veega lahjendamist. Kuigi ka villitud kanguses täitsa hea mekkida, meeldis mulle enam vähese veega lahjendatult (u 52-55%ni). Nüüdseks on Aberlour jõudnud a’bunadh villimisega juba Batch No 72 juurde. Viimastel aastatel tundub olevat vist enam kasutatud taastäidetud šerri vaate, kuna see viski on muutunud märksa heledamaks.



Kui heita pilk ettepoole, siis jaanuaris võtan mekkida ja blogis tutvustada Tamdhu, Glen Garioch ja Glenfiddich linnaseviskid ning viimasele lisaks ka ühe Grant’s seguviski. Veebruar kuulub Islay saarele, kus klaasi tuleb Laphroaig, Ardbeg ja Port Charlotte ning märts on praeguse seisuga planeeritud Šoti uute viskivabrikute noortele linnaseviskidele Ardnamurchan, Lindores Abbey, Nc’Nean, Dalmunach, Glasgow, Isle of Raasay ja Wolfburn.