teisipäev, 25. jaanuar 2022

GLENFIDDICH Malt Master’s Edition Batch No. 01/19

Siinmaitstav Glenfiddich’i viskivabriku „linnasemeistri“ (malt master) Brian Kinsman’i poolt loodud vastava nimega linnaseviskit olen maitsnud ka varem ja seda ka kuus aastat tagasi (10.01.2016) blogis tutvustanud. Siis oli näidispudelist maitstu pärit 2011. aastal villitust (Batch No. 01/11). Sinne on aga villitud 2019. Aastal (Batch No. 01/2019), kuid viski kokkupanekul on põhimõte jäänud samaks: peamine osa küpsemisest on toimunud traditsioonilistes vaatides (Ameerika tammest endised burbooni vaadid) ja seejärel viimased aastad endistes (ilmselt Euroopa tammest) šerri vaatides.



Glenfiddich Malt Master’s Edition, Batch No. 01/19, 43,0%

Aroom: puuviljad – nektariiniid, virsikud, pirnid – koos vanilli ja mõningase karamelliga. Üsna täidlane ja rikkalik. Klaasis veidi seistes kuivem kakaopulber ja tammetanniinid ning siis jällegi pöördub puuviljasuse poole, mis sedakorda on tammisest mõjust tulenevalt veidi särtsakam.

Maitse: suutundelt ümar ja täidlane. Kuivatatud puuviljad, vanill. Kasvavalt vürtsikas, kuid jääb siiski samas piisavalt puuviljaseks. Selline niiske-mahlane vürtsidega täiendatud puuviljakook, kus lisatud ka piisavalt pähkleid ja kuivatatud musti ploome.

Lõpp: üsna pikk. Meeldivalt näpistav vürtsikus, veidi tammisust koos mandlite ja kreeka pähklitega.

Hinnang: B

Väga hea Glenfiddich, eriti aroom oma rikkaliku puuviljasusega, kuid ka maitses ja eriti järelmekis ilmuv näpistav vürtsikus ei häiri tasakaalu. Veelkord näide sellest, et mulle Glenfiddichi viskid sümpatiseerivad. Vaadates 2016. aasta märkmeid, siis on näha suurt sarnasust, kuid vist on siinses Glenfiddichi puuviljasus enam esil.



Kuna täna on Šoti luuletaja Robert Burnsi (25.1.1759-21.07.1796) sünnipäev, siis siia lõpetuseks sobivalt selle tähistamiseks ka üks Burns’ luulerida:

„O whisky! Soul o’ plays an’ pranks,

Accept a Bardie’s gratefu’ thanks!

When wanting thee, what tuneless cranks

Are my poor Verses!“