laupäev, 15. jaanuar 2022

GLEN GARIOCH 16 yo Renaissance 2nd Chapter

Glen Garioch linnaseviski on selline, mida just kuigi sagedasti ringluses ei kohta. Viskivabriku aastane tootmismaht on ka üsna väike (1,3 miljonit liitrit) ning ametlikke regulaarselt villitavaid viskisid on vaid kaks: vanuse märketa 1797 Founder’s Reserve ja 12-aastane. Piiratud koguses ja ilmselt üsna sporaadiliselt villitakse 15-aastast ja vanuse märketa Virgin Oak viskisid. Ise sai viimati Glen Garioch viskisid maitstud 2016. aasta sügisel.

Glen Garioch on läbinud ja osaliselt veel läbimas uuenduskuuri. Huvitav on aga see, et uuenduskuuriga astutakse tegelikult samm tagasi ehk minnakse tagasi traditsioonilisema viskitootmise juurde. Esimese muutusena mindi uhetisedestillaatori (wash still) puhul selle kaudsest kuumutamisest otsesele gaasiga põletamisele, vahetati välja destillaator, lisati uus käärimistõrs, tehti uuendusi veesüsteemides ning kõige märkimisväärsemana otsustati taastada 1993. aastal peatatud viskivabriku enda idandamispõranda linnastamine. Viimane peaks tagama edaspidi 35% osas viskivabriku linnaste vajaduse.

Lähtuvalt sellest, et viskivabrik oli suletud 1995-1997, otsustati viskivabriku poolt villida neljast peatükist koosnev linnaseviskide seeria, millega sooviti tähistada seda uut algust. Esimene Renaissance nime kandev viski (1st Chapter) selles seerias villiti 15-aastasena 2014. aastal, sellele järgnesid 2016-2018 kolm ülejäänud peatükki, iga järgnev viski eelmisest ühe aasta võrra vanem. Kõik need olid kokku segatud eks-šerri ja eks-burboon vaatides küpsenud viskidest, külmfiltreerimata ja villitud vaadikangusel. Need viskid on veel siin-seal saadaval, kuid üsna kõrge hinnaga (95-130). Eelmisel aastal õnnestus hankida neist neljast kahe – 2nd ja 3rd Chapter – näidised, mida nüüd maitsta võtsin. Siinmaitstav 16-aastane Renaissance 2nd Chapter villiti 2016 aastal. Maitstav on pärit 5 cl näidispudelist.



Glen Garioch 16 yo Renaissance 2nd Chapter, 51,4% ncf

Aroom: ümar, kreemine-mesine puuviljasus. Küpsed õunad, pirn ja banaan. Magus tammisus, milles meeldivat vanilli. Kangust arvestades väga kerge, kuid mitte õhuke; alkohoolne pool puudub täiesti. Väga kutsuv ja integreeritud aromaatne tervik.

Maitse: samuti väga ümar, kreemine ja puuviljane (pirn, ananass). Keskosa mesine ja linnaseline, millele lisandub teises pooles veidi tammisust ning ürdisus koos suhkrustatud ingveriga. Jällegi – arvestades kangust on tegemist väga pehme ja kutsuva maitsega.

Lõpp: keskmine kuni pikk. Pehme, mesine ja ümar. Ürdisus koos puuviljasusega, milles ka veidi  rohusust kestab meeldivalt kaua.

Hinnang: B+