laupäev, 11. detsember 2021

RUADH MOAR 8 yo MBl 2009/2018

Siinmaitstava Ruadh Moar linnaseviski nime taga on peidus tegelikult turvastatud linnastest valmistatud Glenturret. Turvastatud Glenturret toodeti esmakordselt 2009. aastal, mil seda hakati valmistama seguviski Black Grouse komponendina. Kasutatakse odralinnaseid, mida on kolm päeva turbasuitsus kuivatatud väidetavalt intensiivsusega, mis annab linnastes turbasuse määraks 80-120 ppm. Glenturreti viskivabriku endiste omanike poolt villitud "Peated Edition" valmistamisel kasutati siiski vaid vähesel määral turvastatud Glenturret viskit. Uued viskivabriku omanikud on villinud Glenturret 10 yo Peat Smoked viski, mis on vist ilmselt samuti komponeeritud turvastatud ja turvastamata Glenturreti põhiselt.

Viimasel kolmel-neljal aastal on turvastatud Glenturret viskit turule toodud üsna palju sõltumatute villijate poolt. Leida on selle viski puhul erinevaid nimesid. Enamasti on nimeks Ruadh Maor, kuid esineb ka Ruadh Mhor ja siinne Ruadh Moar. Hoolimata nimekujust on sisuks kõigil neil turvastatud Glenturret.

Siinmaistav turvastatud Glenturret on villitud Glasgows paikneva sõltumatu villija Meadowside Blending (MBl) poolt linnaseviskide jaoks loodud seerias The Maltman. Viski on destilleeritud detsembris 2009 ja villitud aprillis 2018. Peale esmast küpsemist on saanud viiekuulise järelviimistluse Oloroso šerri vaadis (butt) #155. Kokku andis vaat 644 pudelit vaadikanguses viskit.



Ruadh Moar 8 yo, The Maltman 2009/2018 (Glenturret), 54,9% nc, ncf

Aroom: üsna jõuline ja aromaatne. Domineerib puidusuitsusus, täpsemalt puidusüsi koos karamelliseeritud suhkruga. Lisaks soe nahk, vana nahk ja röstitud tammevaat. Kõike seda seob turbane kõdusus, mille alt hoomatavad magusamad noodid – šerri, karamell ja šokolaad. Klaasis seista lastes see šerrine magusus tõuseb enam esile ja moodustab turbasusega hea liidu. Vähese vee lisamisel tuleb veidi enam turbasust, kuid ka sõnnikut ja marjast magusat veinisust. Liigne vesi kaotab kogu selle võlu.

Maitse: esmalt huuli kattev ümar ja pähkline šerrisus, kuid siis kohe keskosast alates kuni lõpuni tugev ja terav piprane turbasus. Noorus ja/või tamme tanniinid selgelt esil. Jõulisust lisab tšilliga tume šokolaad – uhh. Vähese veega lahjendatult tammine piprasus ja kangus taltuvad; muutub tervikuna märksa ümaramaks kuid samas turbasemaks, millele liitub nüüd meeldiva kaaslasena šerri magusus. Suurem vesi ei too ka siin midagi head.

Lõpp: üsna pikk. Jõuline, piprane, turbane rohusus ja mõrkjas tamm. Õnneks ka veidi šokolaadi, kuid järelmekk taandub siiski liigselt mõrkjaks.

Hinnang: B

Omapärane, jõuline ja tammine. Tervikuna väga hea ning aroomi osas antud hinnangust isegi veidi parem. Maitsetes ja eriti järelmekis olev piprasus ja mõrkjus on ehk veidi liiga domineerivad. Vähene vesi muudab siiski integreeritumaks ja šerrisemaks, mis aitab piprast tammisust tasakaalustada. Talveaega hästi sobiv linnaseviski.