kolmapäev, 15. detsember 2021

GLEN SCOTIA 2010/2021 Heavy Charred Finish (NL)

Siinmaitstav Glen Scotia on villitud spetsiaalselt Hollandi turule. Viski on destilleeritud märtsis 2010 ja villitud märtsis 2021. Küpsemiseks on algselt kasutatud esma- ja taastäite eks-burboon vaate ning järelviimistlus on toimunud 9-12 kuu vältel tugevalt söestatud Ameerika tammest esmatäite vaatides. Selle linnaseviski jaoks segati kokku kaheksa vaati, millest saadi 1918 pudelit. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.



Glen Scotia 2010/2021 Heavy Charred Finish, Netherlands Exclusive, 56,8% nc, ncf

Aroom: algus pigem suletud, kuid täidlane. Tammevanill ja karamell, ahjuõuntega kreembrülee. Klaasis seistes kartulipuder, võikirn ja aknakitt (kas keegi veel kasutab seda kuskil?). Veega veidi lahjendatult (u 50%ni) mündi ja fenkoli segu, männivaik, nelk ja apelsinikoor. Tuleb ka enam karamellist söest tammisust, meenutades seeläbi veidi burboone. Enam veega lahjendades (u 45%ni) ilmub värske-magus puuviljasus, eriti õunakoored.

Maitse: suutundelt õline, kuid tervikuna üsna tugevalt tammine. Rukis ja fenkol. Hea kangus koos tammise vürtsikusega, kuiv kohvisus ja veidi annab kreemist magusust šokolaad. Veega lahjendatult (u 50%ni) muutub üllatavalt isegi veidi teravamaks ja samas ka õhemaks, liikudes enam tammise kuivuse poole. Enam lahjendades (u 45%ni) tuleb ümar kreemisus koos puuviljase rohususega.

Lõpp: keskmine kuni pikk. Lahjendamatult karamelli-pähkli kreem ja tammiselt kuivusele kalduv. Lahjendatult puuviljasus koos fenkoliga.

Hinnang: C+

Hea viski, kuid minu jaoks on tugevalt söestatud tamm liiga intensiivse jälje jätnud. Destillaadini jõudmiseks vajab üsna palju veega lahjendamist.