laupäev, 25. detsember 2021

POIT DHUBH 8 yo & 21 yo

Poit Dhubh nimeliste segulinnaseviskide (blended malt) tootja Pràban na Linne (asutatud 1976) paikneb Skye saarel. Seega on ka loomulik, et need segulinnaseviskid on üles ehitatud peamiselt Talisker linnaseviski põhjale, millele on juurde segatud Speyside regioonist pärit linnaseviskisid, mis küpsenud eks-šerri vaatides. Viskide nimi Poit Dhubh (hääldada „potch ghoo“) tähendab musta potti ehk illegaalset destilaatorit gaeli keeles. Maitstavad on pärit 5cl minipudelitest, mis villitud 06.07.2016.



Poit Dhubh 8 yo, 43,0% ncf

Aroom: karamelline puuviljasus, veidi magusaid ja vahaseid tsitruseid, mesisust ja kõige taustal õrn suitsusus. Klaasis seistes muutub veidi täidlasemaks ning magus-kirbe rohune suitsusus tuleb enam esiplaanile.

Maitse: üsnagi täidlane ja kreemine; tundub vanem kui vaid kaheksa aastat. Kergelt tsitruseid, karamell, mesi ja veidi tammisust. Teises pooles piprast mõrkju-magusust a la Talisker DE, mis seotud rohuse suitsususega.

Lõpp: keskmise pikkusega, veidi piprasust, puidurösti suitsusus ja karamelline magusus.

Hinnang: C+



Poit Dhubh 21 yo, 43,0% ncf

Aroom: täidlane ja paksult puuviljane. Kuivatatud puuviljad, mesi, karamelliseeritud suhkur, kreemine šerrisus, huulepalsam ja tammisus.

Maitse: ümar, üsna täidlane ja kreemine. Hästi suud kattev. Kuivatatud puuviljad, veidi šerrisust, kerge fenkol ning tammist ja turbast-rohust mõrkjust.

Lõpp: keskmise pikkusega, kreemine karamell, õrnad tammevürtsid ja karamelliseeritud tsitrused.

Hinnang: C+

Head viskid mõlemad ja üsna sarnased. Noorem neist ehk isegi veidi meeldivam oma värskema-elavama ja tajutavalt suitsusema iseloomu tõttu.

Häid jõule!