pühapäev, 5. september 2021

GLENROTHES 10 yo McG Provenance 2004/2014

Septembris tuleb maitsmisele valik Highland piirkonna ja sealhulgas ka kitsamalt Speyside piirkonna ühelinnaseviskid: Glenrothes, Glendullan, Tullibardine, Speyburn, Glenlivet, Glen Grant ja GlenDronach. Välja arvatud esimene, on ülejäänud 15 või 18 aastased. 

Siinmaitstav Glenrothes linnaseviski on destilleeritud kevadel 2004, küpsenud ühes taastäidetud eks-šerri vaadis #10242 ning villitud sõltumatu villija Douglas Laing poolt Douglas McGibbon’s Provenance seerias sügisel 2014 (03.12.2014).



Glenrothes 10 yo The McGibbon’s  Provenance 2004/2014, 46,0% nc, ncf

Aroom: üsna tugevalt šerrine, kerge väävlisus (eriti pudeli avamise järgselt esimene kolmandik). Üsna magus, heledad ja tumedad rosinad, datlid. Rohkete kuivatatud puuviljadega siirupine jõulukook. Karamell ja suhkrustatud apelsin. Üsna täidlane ja veidi isegi kohati imalalt magus. Vähese vee lisamisel kuiva nahasust, kuivatatud õunad ja šerrisus nüüd veidi taandunumalt. Pudeli viimane kolmandik, kui viski oli saanud pudelis juba piisavalt õhku, muutus märksa lihtsamaks ja lahjaks, taastäidetud vaadi mõju enam esil.

Maitse: magus ja täidlane šerrine puuviljasus. Vürtsikas-magus suhkrustatud apelsin, piimašokolaad, veidi kookost. Kaneel ja muskaat toovad kergelt mõrkjust. Vähese veega veidi värskem, kerge aniisiga kaetud puuviljasus. Ka maitsed on pudeli viimase kolmandiku juures oluliselt lihtsamad; mõrkjas ja kergelt väävline.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus ja veidi isegi imalalt selline. Lisaks vürtsid, eriti kaneel, veidi mõrkjas järelmekk.

Hinnang: C+

Üsna hea viski tervikuna, eriti esimene pool pudelist, kuid õhutamine viib kvaliteedi alla. Ilmselt jääb see mul viimaseks Glenrothes viskiks, kui just kuskil juhuslikult tasuta võimalusena seda viskit maitsta ei õnnestu.