neljapäev, 9. september 2021

GLENDULLAN 15 yo (The Singleton)

Glendullan on minu jaoks täiesti uus Šoti ühelinnaseviski. Ei ole seda kunagi maitsta õnnestunud. Tavapäraselt seega ka lühike viskivabriku tutvustus. Glendullan rajati Dufftown’ väikelinna Fiddich jõe äärde 19. sajandi lõpukümnendi viskibuumi ajal 1897. aastal. Viskit hakati vedama ka kuningakotta ning sellest sai Edward VII lemmikviski. Viskivabrik läbis olulise uuenduskuuri 1962. aastal ning uue viskibuumi laineharjal rajati selle kõrvale täiesti uus viskivabrik. Paar aastat toimus viski valmistamine mõlemas paralleelselt, kuni vana viskivabrik lammutati 1985. aastal. Praeguseks omanikuks on suurkorporatsioon Diageo ning aastaseks tootmisvõimsuseks ja ka tegelikuks tootmismahuks on 5 miljonit liitrit. Aastast 2007 villitakse Glendullan viskit The Singleton nime alla, kuuludes seega Dufftown ja Glen Ord viskide kõrval kolmandana sellesse üldnime alla villitavate viskide sekka. Aastaid oli Glendullan suunatud esmajoones USA turule, kuid nüüdseks on see leitav ka laiemalt. Siinmaitstav 15-aastane Glendullan on küpsenud Ameerika ja Euroopa tammest valmistatud vaatides. Suunatud eelkõige reisikaubanduse lettidele. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Glendullan 15 yo (The Singleton), 40,0%

Aroom: magusad värsked ja küpsed puuviljad; eelkõige pirn ja õun. Veidi ka konserveeritud ananassi ja virsikuid. Taustal papisust ja vürtsikat tammisust. Klaasis seistes tulevad juurde karamelliseeritud tsitrused. Aromaatne lihtsus on parim kirjeldus, mida anda.

Maitse: suutundelt meeldivalt ümar. Karamelliseeritud puuviljad. Karamell, vanill. Samuti on ka siin papisust. Teises pooles kerge piprasus koos mõningase tammise mõrkjusega.

Lõpp: lühike. Vanill, kerge piprasus ja tammiselt mõrkjas.

Hinnang: C

Tüüpilised maitsed, mis leitavad madalal kangusel villitud Speyside linnaseviskides; ohtralt magusat puuviljasust koos tammise vürtsikusega. Väga lihtne, kuid samas pole siinses viskis ka midagi ebameeldivat. Tugev keskmine.