pühapäev, 19. september 2021

SPEYBURN 18 yo

Viimati sai Speyburn ühelinnaseviskit maitstud 2016. aasta sügisel ning siis oli selleks 8-aastane sõltumatu villija viski. Nüüd siis hea võimalus maitsta viskivabriku enda poolt villitut ja sedakorda ka märksa vanemat Speyburni. Kui eelmise maitsmiskorra ajal oli turul laiemalt leitav üksnes 10-aastane, siis 2017 villti 15-aastane ja 2018. aasta lõpul villiti 18-aastane. Viimane siis siinkohal ka maitsmisele tuleb. Speyburn 18-aastane on küpsenud Hispaania ja Ameerika tammest vaatides; täpsemat infot vaatide eelneva sisu kohta pole, kuid võib arvata, et osa on neist olnud eks-šerri vaadid. Kokku toodeti seda viskit 9000 pudelit. Siinmaitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Speyburn 18 yo, 46,0% nc, ncf

Aroom: mitmeplaaniline vürtsikus ja samas magusust. Pärmine šerrisus, kuivatatud aprikoosid, hapukaid kirsse veidi, tubakas, vanad raamatud, mesi ja rosinad. Üsna rikkalik ja meeldiv.

Maitse: vürtsikas algus koos kerge alkohoolse näpistusega. Koriander, muskaati veidi, ürdid, kanarbik. Tume šokolaad kirssidega, sidrunikoor ja köhasiirup. Paar tilka vett toob kreemisust, enam magusust ja suhkrustatud ingveri.

Lõpp: üsna pikk. Vürtsikas, ürdine, veidi muskaadi mõrkjust, kuid siis järelmekis karamelline magusus.

Hinnang: B

Hispaania tamme vürtsikus on selgelt domineerivaks, kuid säilitab tervikuna hea tasakaalu, kus destilaadi ürdine iseloom pole kaduma läinud. Samuti on külmfiltreerimata jätmine ja veidi kõrgem kangus siin positiivsena tunda. Väga hea linnaseviski.